Manje poznate destinacije u Srbiji - mamac za domaće turiste

Izvor: RTS, 23.Maj.2020, 19:12

Manje poznate destinacije u Srbiji - mamac za domaće turiste

Pandemija polako popušta, države otvaraju granice, ali niko još ne zna kako će izgledati putovanja ove sezone. Avionski, putnički saobraćaj i, posebno turizam, nepovratno su izgubili prihode. Pošto ne znamo kako ćemo u svet, konačno bismo mogli da upoznamo svoju zemlju.
Poleteli su prvi avioni, za ulazak u Srbiju nije potreban negativan test na koronavirus, polako se otvaraju hoteli. I turizam kreće >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << u borbu za oporavak.

„Neće to biti lak put, i neće to biti u kratkom roku moguće realizovati, ali radimo korak po korak. U skladu sa situacijom ove godine smo, na prvom mestu počeli da se obraćamo domaćim turistima, pošto su i preporuke takve da je nasigurnije i najbezbednije odmarati se u našoj zemlji - ne iziskuje dodatne troškove i rizike, a s tim u vezi smo i počeli našu promotivnu kampanju Izaberi svoju avanturu, vidi Srbiju", rekla je, gostujući u Jutarnjem programu, Marija Labović, direktorka Turističke organizacije Srbije.
Kampanja uključuje i obilazak Srbije i predstavljanje atraktivnih lokacija - sa lica mesta.
„Svakako nas raduje i otvaranje granica jer baziramo naš turizam u velikoj meri i na inostrane turiste. Tu mislim na gradove Beograd, Novi Sad, Niš, Kragujevac. Idemo korak po korak. Za sada smo okrenuti domaćim turistima, ali to ne znači da smo prestali da se obraćamo inostranim turistima", dodala je Labovićeva.
Velika ekonomska kriza, globalno gledano, za posledicu je imala pad međunarodnih dolazaka od četiri odsto 2009. godine, dok je 2003, u vreme epidemije SARS-a, pad turističkog prometa bio svega 0,4 odsto.
U svetu do 30 odsto manje međunarodnih dolazaka Svetska turistička organizacija procenjuje da će ove godine doći do smanjenja ukupnih međunarodnih dolazaka od 20 do 30 odsto u odnosu na 2019. godinu, što bi na globalnom planu uslovilo pad prihoda od 300 do 450 milijardi dolara.
„Ovo je ubedljivo najveća kriza koja je pogodila turističku industriju na svetskom nivou. Za vreme pandemije SARS-a, pad turističkog prometa je bio svega 0,4 odsto. Kada je u pitanju svetska ekonomska kriza, pad je bio između dva i tri procenta. A u ovom trenutku, procena svetske turističke organizacije je da na globalnom nivou, će pad turističkog prometa biti između 70 i 90 procenata, što pokazuje da je zaista, turistička privreda najviše pogođena od svih privrednih grana na svetskom nivou a tako i u Srbiji", ispričala je Labović.
Kaže da će taj pad biti izraženiji u državama gde je turizam više razvijen.
„Kada govorimo o turizmu u Srbiji, nisu pretrpeli gubitak samo hoteli. Oni jesu pretrpeli najveće gubitke - hoteli, agencije, turistički vodiči, lokaliteti, i svi u prvom lancu nuđenja turističkog proizvoda, ali tu imamo i lanac dobavljača, tu su poljoprivredna gazdinstva, proizvodnja hrane, građevina, saobraćaj...", objasnila je Marija Labović.
Odličan početak "turističke godine" U prva dva meseca ove godine, kada je reč o stranim turistima, primećen je veliki porast noćenja turista iz Rusije (65,3 odsto), Turske (58,5 odsto), Kine (41,3 odsto) i Grčke (40,7 odsto).
„Imali smo izuzetno dobar početak godine u januaru i u februaru. Mi smo imali porast od preko 20 odsto, i kada su dolasci i noćenja turista u pitanju. Nadamo se da od kraja maja i početka juna kreće veći turistički promet, da kompenzujemo gubitke", rekla je direktorka TOS-a.
Dodaje da je TOS u maju imala organizovanu digitalnu kampanju na Bi-Bi-Siju, zatim u Rusiji na društvenim mrežama, kao i u Kini. Samo kroz kineski portal Mafengvo, koji je poput Trip advajzera, potražnja za Srbijom porasla je za 480 odsto. Očekuje da će, kada se barijere podignu, među prvim zemljama koje će turisti odabrati, biti Srbija.
Navodi i da se Srbija promoviše i u državama regiona, koje učestvuju sa oko 35 odsto u ukupnom turističkom prometu u Srbiji.
Još odobrenih vaučera Kada je reč o domaćim turistima, Labovićeva veruje da će jedan broj turista putovati u inostranstvo ali naglašava da je ovo godina kada se građani pozivaju da godišnji odmor provedu u Srbiji.
Dodatni motiv za naše ljude su i vaučeri, a direktorka TOS-a kaže da ih je sa dodatnim odobrenjem, sada opredeljeno još 400.000. Vaučere ove vrste Vlada dodeljuje već šestu godinu zaredom. U sistemu prihvatanja vaučera su 1.662 objekta u Srbiji.
„Prošle godine, od 10 miliona noćenja, šest miliona je bilo realizovano od strane domaćih turista a četiri od strane inostranih", rekla je Labovićeva i dodala da je aktuelna promotivna kampanja sveobuhvatna, ali da je pažnja sada posvećena manje poznatim destinacijama koje su „nepravedno bile zapostavljene".
„Pored redovnih aktivnosti i spotova, napravili smo kampanju obilaska Srbije. Počeli smo sa Donjim Podunavljem, od Kladova do Srebrnog jezera... Predivan deo Srbije, vožnja Dunavom, Đerdap, Ramska tvrđava, Trajanova tabla, kulturno-istorijski sadržaji na Dunavu", objasnila je Labovićeva i najavila da će kampanja svake nedelje u fokus stavljati novi predeo Srbije.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.