Izvor: RTS, 15.Avg.2020, 13:33

Manastir Banjska za slavu blista novim sjajem

Srpski srednjovekovni kralj Milutin se po revnosnom podizanju hramova smatra neprevaziđenim ktitorom. Manastir Banjsku nadomak Kosovske Mitrovice, posvećen arhiđakonu Stefanu zidao je kao mauzolej. O manastirskoj slavi, Banjsku, koja opstaje više od sedam vekova, pohode ne samo vernici već i pravoslavci iz srpskih sredina i raseljeni.
Zvona svetinje oglašavaju svečarenje manastirske slave Dan Arhiđakona Stefana. Na radost Banjana manastirski kompleks >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << blista novim sjajem. Uređena je porta, a u unutrašnjosti Banjske izvedeni su, prema verodostojnim podacima, obimni radovi.

"Srbi na Kosovu i Metohiji nemaju jačih stubova, nemaju čvršćeg temelja nego što su slavne srpske zadužbine pa čak i kada su razrušene, kada su samo u temeljima one su znak mogućeg vaskrsenja", kaže prof. dr Dragiša Bojović, profesor srednjovnjovekovne književnosti.
Ponos su i arhitektonska remek-dela manastir Gračanica i Bogorodica Ljeviška, koje je najveći srpski srednjovekovni zadužbinar posvetio Bogorodici.
"Ljeviška sama po sebi jeste veliko umetničko delo, ako gledamo da kažem iz perspektive umetnosti, ali za nas najpre je to pravoslavna crkva. To je naš hram gde se molimo Bogu", kaže Đorđe Stefanović, sveštenik u crkvi Bogorodice Ljeviške.
U Studeničkom manastirskom kompleksu kralj Milutin podigao je crkvu posvećenu Bogorodičinim roditeljima svetiteljima Joakimu i Ani. Zadivljuje i svojim skromnim dimenzijama i živopisom.
"U crkvi se nalazi i ktitorska kompozicija kralja Milutina sa princezom Simonidom i što je još poznato od fresaka Sveti Simeon i Sava.To su jedne od najlepših fresaka. Sve više stranaca dolazi, pričamo im o slavnoj istoriji, ustvari ko su bili Nemanjići", kaže monah Siluan, sabrat manastira Studenice.
Kralj Milutin, narodu i otečestvu darivao je 40 velelepnih hramaova u Uneskov registar baštine upisana su četiri spomenika i deo su istorije čovečanstva.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.