Izvor: RTS, 02.Mar.2021, 19:04

"Mame Šapčanke" u borbi za čistiji vazduh u gradu – ima li rešenja

Zbog prekomernog zagađenja vazduha prethodnih dana, neformalna grupa "Mame Šapčanke" organizovala je protest ispred gradske uprave. Sa njima je razgovarao gradonačelnik. Može li vazduh u Šapcu biti čistiji?
Okupile smo se spontano na društvenim mrežama u trenutku kada na ulicama nije moglo da se diše, kažu članice grupe "Mame Šapčanke" vidno zabinute za zdravlje svoje dece. Navode da se u vazduhu u Šapcu ne osećaju samo čađ i lebdeća >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << prašina, već da vazduh vrlo često ima i boju i miris i da se oseća kiselina.

"Ujutru i uveče je najgore, moramo da zatvorimo prozore, moramo da bežimo sa ulice, smrdimo na naftu, sumpor, ja ne znam na šta. Ja nisam stručna, niti znam, niti treba da znam da bi osetila da to što dišem je otrov, da to nije vazduh", navodi Ljupka Stanković, grupa "Mame Šapčanke".
Zagađenje vazduha u Šapcu dugogodišnji je problem i prati se na pet mernih mesta, kažu stručnjaci Zavoda za javno zdravlje. Kompleksnog je porekla – od saobraćaja, industrije, individualnih ložišta, gde god sagoreva fosilno gorivo, dodatno udruženo sa povoljnim meteorološkim faktorima.
"To je ozbiljan pokazatelj i na osnovu toga bi trebalo preduzeti odgovarajuće i korake i aktivnosti, da kažem sistemske u jednom dugoročnom i sveobuhvatnom procesu. Najlakše je od toga praviti senzaciju, ali to neće rešiti problem", ističe dr sci. med. Igor Dragičević, Zavod za javno zdravlje Šabac.
O zagađenju vazduha sa "Mamama Šapčankama" razgovarao je i gradonačelnik koji im je obećao da će otvoriti široki front za borbu za čistiji vazdu u Šapcu kako bi se utvrdilo ko su stvarni zagađivači i ko krši zakon.
"Razgovarati i sa inspekcijama koje su zadužene za kontrolu kvaliteta vazduha, razgovarati i sa onima koji mere zagađenost u gradu, razgovarati sa privrednicima ovog grada, sa Ministarstvom za zaštitu životne sredine", poručio je Aleksandar Pajić, gradonačelnik Šapca.
Sonja Nikolov iz grupe "Mame Šapčanke" kaže da su tražile da nadležni rade svoj posao.
Problem je nastajao decenijama, dodaju stručnjaci i i ne može se rešiti odmah, jer se aerozagađenje menja brzo i potrebno je da prođe vreme kao bi se poredile zadate vredosti, zbog čega je važno uvođenje novih metoda monitoringa.
"Kada bi se ispoštovale norme i odredbe zakona o javnom zdravlju i pripadajućeg pravilnika o bližim uslovima koji regulišu obavljanje poslova u oblasti javnog zdravlja gde su ovi poslovi postavljeni kao provereni poslovi, programske aktivnosti kojima su nosioci lokalne samouprave", naglašava Dragičević.
Podršku inicijativi građana za čistiji vazduh pružila je i kompanija "Eliksir Zorka" koja u saopštenju navodi da se zagađenje ne može dovesti u vezi sa njihovim radom, da su do sada uložili deset miliona evra u zaštitu životne sredine i da merenja emisije gasova iz njihovih pogona kontroliše nadležna ispekcija, kao i to da su sremni da daju svoj doprinos rešenju problema.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.