Mala deca i psi - treba strpljenja

Izvor: TvojPortal.com, 31.Avg.2011, 16:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mala deca i psi - treba strpljenja

Tvoj portal
Odrastao pas je obično dobro raspoložen prema deci. Ali, kod kupovine ipak treba voditi računa o rasi jer ima onih koji im nisu bili preterano skloni, naročito ne njihovim šalama



Dostojan poverenja, neumoran u igri, pas može da bude idealno društvo deci. S tručnjaci ipak smatraju da mališani mlađi od 7 godina nemaju dovoljno znanja i razvijen osećaj odgovornosti da bi im se prepustila briga o psu. Bavljenje njima je primerenije deci starijeg uzrasta. Kod izbora treba voditi računa ne samo o karakteru psa već i dece. Onoj koja su zbunjena ili povremeno agresivna, nipošto ne treba kupovati psa dominantnog karaktera. A kako utvrditi da li je onaj koga ste izabrali takav? Ako ne dozvoljava da ga pomilujete po grudima dok leži i da ga nekoliko minuta držite za rep, verovatno je u pitanju pas dominantnog temperamenta. Bolje je da deci izaberete psa koji je poslušan, dovoljno strpljiv da podnosi šale mališana. Među mnogima koji imaju te osobine, ipak vam preporučujemo nekoliko proverenih.

        LABRADOR I ZLATNI RETRIVER
-mirni i odani
Ove dve rase su oduvek vrlo cenjene jer su u pitanju vrlo odani psi čiji je mir teško poremetiti. Blage prirode, nimalo agresivni, prosto su idealni za druženje.
Karakteristike: snažni,živahni,inteligentni, mirni, odani, simpatični, uravnoteženi
   


    NEMAČKI OVČAR
-veliki zaštitnik
Za mnoge to je pas par excellence. Uostalom, u pitanju je najpoznatija i najrasprostranjenija rasa. Sa svojim zaštitničkim odnosom, strpljenjem, spremnošću za igru i neverovatnom lakoćom prilagođavanja za život u stanu on je drug kakav se može samo sanjati.
Karakteristike: lak za dresiranje, poslušan, hrabar, inteligentan, odan.
   


    BOKSER
-veseo i neprijateljski naklonjen
Ako su deca hiperaktivna, maštovita i ako osećaju potrebu za rasterećenjem, izaberite im za druga psa koji ima neke od tih osobina - boksera. Jer i on je uvek spreman za igru, veseo, prijateljski raspoložen, burnog karaktera (koji se vrlo uspešno obuzdava dresurom). Veoma odan, bez teškoća se navikava na život u stanu, samo mu treba dosta vežbe.
Karakteristike: društven, zaštitnički nastrojen, odan (naročito deci), mišićav, živahan i veoma energičan.
   


    ZAPADNO ŠKOTSKI BELI TERIJER
-sportski nastrojen
Beli terijer sa okruglom njuškicom je jedna od najpopularnijih vrsta ove rase. Odlično se adaptira na stan i malu decu.
Karakteristike: sportskog duha, veseo i inteligentan, vragolast. Uprkos malom rastu, veoma je robustan.
   

BEBA STIŽE A VI VEĆ IMATE PSA
Sa minimumom truda i uz malo predostrožnosti, lako ćete između bebe i kućnog ljubimca uspostaviti dobar odnos i od njih načiniti sjajan tandem za ceo život. Pre toga nipošto ih ne ostavljajte same. Evo nekoliko saveta kopji će vam pomoći da priviknete ljubimca na prinovu u kući:
pre nego što se beba uopšte rodi, uvodite psa povremeno u njenu buduću sobu
dajte psu da onjuši bebinu odeću, pokrivače, igračke
dozvolite psu da onjuši bebu ali vodite računa da se ne približi njenom licu ne samo zbog eventualne opasnosti već i iz higijenskih razloga.

pasmala deca

Nastavak na TvojPortal.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta TvojPortal.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta TvojPortal.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.