MUP proverava i supružnika

Izvor: B92, 03.Nov.2011, 02:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

MUP proverava i supružnika

Policija će ubuduće imati pravo da građanima odbije prijavu prebivališta, ako ne može da utvrdi da li oni imaju nameru da stalno žive na određenoj adresi.

Da bi prijava bila prihvaćena, građani će morati da podnesu određene dokaze, ali, kako kažu za "Blic" u MUP-u, i izjave pouzdanih svedoka.

Predlogom zakona o prebivalištu i boravištu, o kome su juče raspravljali poslanici Skupštine Srbije, predviđeno je da policija ima pravo da rešenjem odbije prijavu prebivališta, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << kao i da građanin na ovo rešenje može da podnese žalbu u roku od osam dana. U MUP-u objašnjavaju da građani uz zahtev za dobijanje prebivališta treba da podnesu i priloge kojima dokazuju svojinu nad stanom ili drugi pravni osnov po kome koriste stan na adresi na kojoj prijavljuju prebivalište.

Pored ovoga, kako kažu u MUP-u, policija će uzimati u obzir i druge dokaze koji upućuju na činjenicu da građani imaju nameru, odnosno da su se nastanili na određenoj adresi. Neki od dokaza će biti: dokaz o zaključenju braka ili zaposlenje, ali i izjave pouzdanih svedoka.

Dačić je rekao da policija ima pravo da nakon terenskog uvida odbije nekome zahtev za prebivalište.

"Nije reč o represiji prema građanima, ali mora da postoji jasan uvid u to gde je čije prebivalište i boravište. To su nacionalni interesi države u skladu sa pravilima koja postoje u svetu", kazao je Dačić.

Dačić je rekao da je problem nastao kada su Albanci sa Kosova počeli da prijavljuju prebivalište u centralnoj Srbiji kako bi dobili biometrijski pasoš.

"Prijavljenih Albanaca na jednoj adresi ima mnogo, to su im omogućili naši državljani i policijski službenici, pa smo i hapsili zaposlene u policiji koji su im davali rešenja za prebivalište", kazao je Dačić.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.