Četvrtak, 03.11.2011.

00:46

MUP proverava i supružnika

Policija će ubuduće imati pravo da građanima odbije prijavu prebivališta, ako ne može da utvrdi da li oni imaju nameru da stalno žive na određenoj adresi.

Izvor: Blic

Default images

Da bi prijava bila prihvaćena, građani će morati da podnesu određene dokaze, ali, kako kažu za “Blic” u MUP-u, i izjave pouzdanih svedoka.

Predlogom zakona o prebivalištu i boravištu, o kome su juče raspravljali poslanici Skupštine Srbije, predviđeno je da policija ima pravo da rešenjem odbije prijavu prebivališta, kao i da građanin na ovo rešenje može da podnese žalbu u roku od osam dana. U MUP-u objašnjavaju da građani uz zahtev za dobijanje prebivališta treba da podnesu i priloge kojima dokazuju svojinu nad stanom ili drugi pravni osnov po kome koriste stan na adresi na kojoj prijavljuju prebivalište.

Pored ovoga, kako kažu u MUP-u, policija će uzimati u obzir i druge dokaze koji upućuju na činjenicu da građani imaju nameru, odnosno da su se nastanili na određenoj adresi. Neki od dokaza će biti: dokaz o zaključenju braka ili zaposlenje, ali i izjave pouzdanih svedoka.

Dačić je rekao da policija ima pravo da nakon terenskog uvida odbije nekome zahtev za prebivalište.

"Nije reč o represiji prema građanima, ali mora da postoji jasan uvid u to gde je čije prebivalište i boravište. To su nacionalni interesi države u skladu sa pravilima koja postoje u svetu", kazao je Dačić.

Dačić je rekao da je problem nastao kada su Albanci sa Kosova počeli da prijavljuju prebivalište u centralnoj Srbiji kako bi dobili biometrijski pasoš.

"Prijavljenih Albanaca na jednoj adresi ima mnogo, to su im omogućili naši državljani i policijski službenici, pa smo i hapsili zaposlene u policiji koji su im davali rešenja za prebivalište", kazao je Dačić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Još jedan udarac za Mađarsku

Godišnja stopa inflacije u Mađarskoj je u maju blago porasla sa aprilskih 3,7 odsto na četiri odsto, objavio je danas Centralni zavod za statistiku Mađarske (KSH).

12:14

10.6.2024.

1 d

Svet

Jako nevreme napravilo haos

Austrijsku pokrajinu Tirol zahvatilo je jako nevreme, dan nakon što je u Štajerskoj evakuisano oko 50 ljudi zbog polava koje su izazvale obilne padavine.

10:10

10.6.2024.

1 d

Podeli: