Izvor: TangoSix.rs, 28.Jul.2021, 08:01

MAKS-2021: Najnovija verzija čuvene “Osmice“: Helikopter Mi-171A3

Među mnogobrojnim premijerama ovogodišnjeg Međunarodnog avio-kosmičkog salona MAKS-2021 koji je održan između 20. i 25. jula na aerodromu Žukovski, našao se i prototip srednjeg helikoptera sa oznakom Mi-171A3 koji naravno predstavlja najnoviju verziju čuvenog sovjetskog helikoptera Mi-8. Taman kada smo pomislili da je prethodna varijanta Mi-171A2 kraj razvoja i poslednja varijanta čuvene ‘’osmice’’, konstruktori ‘’Milja’’ su se potrudili da ne bude tako. >> Pročitaj celu vest na sajtu TangoSix.rs <<
Interesantno je da je Mi-171A3 proizveden u saradnji tri fabrike helikoptera, ‘’Progres’’ (proizvodi helikoptere Ka-52 i Ka-62), potom ‘’Kazanji helikopterski zavod’’ (proizvodi helikoptere Ansat i familiju Mi-8 i Mi-17 različitih verzija) kao i ‘’Ulan-Udeski vazduhoplovni zavod’’ gde je izvedena finalna montaža Mi-171A3 (inače fabrika proizvodi helikoptere Ka-226 i takođe familiju Mi-8 i Mi-17 sopstvenih različitih verzija). Kako je saopšteno, nakon završetka avio-salona MAKS, prototip Mi-171A3 će biti poslat na ispitivanja na zemlji, a prvi let je planiran početkom sledeće godine.
Iz saopštenja kompanije ‘’Ruski helikopteri’’ saznali smo da je Mi-171A3 prvi ruski helikopter konstruisan gotovo isključivo za operacije iznad morske površine i opsluživanje platformi podvodnih bušotina nafte i gasa, kao i da zadovoljava sve standarde Međunarodnog udruženja proizvođača nafte i gasa (IOGP – International Association of Oil & Gas Producers). U tom smislu letelica ispunjava stroge zahteve sigurnosti leta iznad vodenih površina. Helikopter može prevoziti ljude, razne druge terete, izvoditi operacije traganja i spasavanja, za šta može,  između ostalog biti opremljen dizalicom i medicinskom opremom, a helikopter se za to može opremiti i u bazi u kojoj se nalazi. Uz to letelica je u potpunosti ‘’digitalno’’ konstruisana.
Kako se još navodi, široka primena kompozitnih materijala imaće pozitivan uticaj na letne i komercijalne karakteristike helikoptera, a helikopter može da prevozi do 24 putnika, što je, kako je saopšteno, više od inostranih konkurenata koji mogu da prevezu do 19 putnika. Istovremeno, Mi-171A3 je u odnosu na strane analoge jeftiniji pri nabaci, a ima i za više od 20 procenata manju cenu sata naleta. Prvi kupci će sasvim sigurno biti ruske naftne i gasne kompanije koje su sa vazduhoplovnom industrijom aktivno učestvovale u radu na projektovanju i definisanju tehničkih karakteristika Mi-171A3. Moguće je naravno i da će ova letelica biti tražena i na međunarodnom tržištu.
Trećeg dana ovogodišnjeg MAKS-a ‘’Ruski helikopteri’’ su saopštili da su generalni direktor ove kompanije Andrej Boginskij i zamenik predsednika Upravnog odbora ‘’Gazproma’’ Vitalij Merkelov potpisali Sporazum o strateškoj saradnji za isporuku sertifikovanih helikoptera domaće proizvodnje tipa Mi-171A3. Prema uslovima sporazuma, ‘’Ruski helikopteri’’ imaju obaveze da izvrše ispitivanja prototipa, organizuju serijsku proizvodnju, kao i sertifikaciju helikoptera, a uz to biće otvoreni i servisni centri za održavanje, instalirani simulatori i formirani centri za obuku letnog i tehničkog osoblja. Kompanija ‘’Gazprom’’ namerava da nabavlja Mi-171A3 u skladu sa trenutnim potrebama, kao i da naručuje popravke i servisno održavanje. Planirano je da se ovi helikopteri koriste i na kopnenim bušotinama nafte i gasa.
Pratite Tango Six i na društvenim mrežama. Na Instagramu, Jutjubu, Tviteru i Fejsbuku.
The post MAKS-2021: Najnovija verzija čuvene “Osmice“: Helikopter Mi-171A3 appeared first on Tango Six.

Nastavak na TangoSix.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta TangoSix.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta TangoSix.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.