Loše veze nauke i privrede

Izvor: Politika, 28.Okt.2011, 23:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Loše veze nauke i privrede

Kako je propala domaća firma za proizvodnju inkubatora i zašto nije zaživela domaća tehnologija za kontrolu plamena u termoelektranama

Čačak – Nauka i privreda u našim uslovima jesu dva brata koja se ne poznaju, i nauka se u privrednom životu pojavljuje samo kao jedna stavka u troškovima poslovanja. Naša privreda prevashodno je vezana za prodaju jeftine radne snage kroz proizvode niskog stepena ugrađenog znanja i malih profitnih stopa, a ideje za nove proizvode >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << privrednici kupe na sajmovima po Evropi i svetu.

Ovo su uvodne ocene radne grupe Nacionalnog saveta za naučni i tehnološki razvoj koja se posvetila temi „Nauka – privreda, analiza stanja i predlog mera”. Taj materijal predstavljen je juče na zasedanju NS, održanom u sali Instituta za voćarstvo u Čačku. Predsednik NS, profesor dr Vera Dondev, saopštila je da je ovo prvi put da se sednica ovog foruma drži van prostorija srpske Vlade.

– Mnogi naučni projekti u nas sada su usmereni ka modeliranju procesa u velikim sistemima, vrlo malo ka osvajanju novih proizvoda. Za narednu godinu u Srbiji je planirana nabavka velike količine istraživačke opreme, i možda će to doneti pozitivne promene – istakla je dr Vera Dondev.

AAkademik Zoran Petrović sa Instituta za fiziku, podsetio je da je naša privreda „u staro doba navikavana da joj država kreditima kupuje opremu i tehnologiju u inostranstvu”, ali je ipak postojao jedan dobar izuzetak. Vojna industrija je krajem prošlog veka uspela da stvori proizvode vrlo visoke tehnologije, kao što je tenk M-84, „jedan od najboljih na svetu”.

Akademik je naveo još dva slučaja iz naše prakse o vezama nauke s privredom:

– Na osnovu istraživanja u jednom institutu stvorena je domaća firma koja je sa uspehom osvojila proizvodnju inkubatora za porodilišta. Proizvod je bio kvalitetniji i jeftiniji od uvoznih, napravljeno je oko 30 uređaja ali se firma ugasila, zbog nedostatka novca i pritiska uvozničkog lobija, iako je mogla da napravi i stotinu inkubatora i izađe na strana tržišta. Sada, evo, u Srbiji se vodi akcija za nabavku inkubatora, naravno nabavku iz inostranstva, i tako razvijamo neku stranu kompaniju.

I u drugom slučaju reč je o vrhunskom srpskom proizvodu:

– Tehnologija za kontrolu plamena u termoelektranama izvanredan je primer saradnje Elektroprivrede Srbije, Instituta „Mihailo Pupin” i Elektrotehničkog fakulteta. Mi imamo sve uslove da napravimo opremu za kontrolu gasova, ali kad nema novca onda sve to mora da se kupuje od „Simensa”.

-------------------------------------------------------------------

Razdvojiti sredstava za rad od novca za plate

Radna grupa nanizala je brojne primedbe oko finansiranja privrednog i tehnološkog razvoja u Srbiji. Sredstva koja se ulažu u razvoj nisu ni mala ali jesu rascepkana, na Ministarstvo ekonomije, Nacionalnu službu za zapošljavanje, Ministarstvo za prosvetu i nauku, Nacionalu agenciju za regionalni razvoj i na opštine, koje takođe kapitalom podstiču otvaranje novih preduzeća. Akademik Petrović smatra da je neizbežna promena propisa u ovoj oblasti i da je neophodno razdvajanje sredstava za rad od sredstava za plate.

G. Otašević

objavljeno: 29.10.2011.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.