Izvor: RTS, 18.Maj.2021, 12:32

Loša obuka, brzina i nedostatak zaštitne opreme, najčešći uzroci pogibije motociklista

Za 16 dana maja poginulo je, vozeći motocikl ili skuter, sedam osoba. Stradalo je i troje biciklista. Najčešće ginu mladi od 16 do 30 godina. Prema rečima stručnjaka, za sve su krivi loša obuka i nepridržavanje osnovnih pravila u saobraćaju a iz policije najavljuju uvođenje motora presretača.
Nisu krivi nevešti početnici, kažu stručnjaci. Posle samo tri časa na poligonu oni sami odlaze sa probnom saobraćajnom tablicom da se sami obučavaju, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << što ne postoji nigde u svetu.

Retke su auto-škole koje imaju obuku sa dva motocikla gde vas prati instruktor i radio-vezom vam ukazuje na greške. Deca od 16 godina mogu da voze motore koji razvijaju brzinu i do 160 kilometara na sat a pad i pri brzini od 60 km/č može da bude smrtonosan.
"Najugroženiji su motociklisti od 18 godine pa do 30. godine. Nažalost ta se granica pomera, imamo puno vozača koji imaju preko 40 godina i smrtno stradaju", kaže Vladimir Jeftić iz Asocijacije za bezbednost motociklista.
Drugi veliki faktor koji nedostaje, jeste zaštitna oprema. Polovina onih koje voze motocikl a imali su udes nemaju odelo, a kacigu ima tek svaki treći. Mogućnost da se pogine u Srbiji na motociklu, 50 puta je veća nego da se vozi automobil. Loša je vozačka kultura, pa kad stranci dođu u Srbiju ne mogu da veruju kakvo je ponašanje naših vozača.
"Ukoliko vozač iz Milana dođe u Beograd ima 23 puta veću šansu da strada u saobraćaju u Beogradu nego u Milanu", tvrdi Jeftić.
Najveći broj nesreća u gradu dešava se jer vozači razgovaraju mobilnim telefonom, ne daju pokazivače pravca kretanja i naglo prave polukružna skretanja.
U julu prošle godine, svaki treći pacijent na odeljenjima za ortopediju u Srbiji bio je neko ko je vozio motocikl ili moped.
Motocikli čine dva odsto registrovanih vozila u Srbiji a u procentu teško povređenih motociklisti čine i 23 odsto. U celokupnoj statistici, 15 odsto vozača koji poginu u saobraćaju su motociklisti.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Brzina i loša obuka najčešći uzroci pogibije motociklista

Izvor: Radio 021, 18.Maj.2021

Sedam osoba poginulo je za 16 dana maja vozeći motocikl ili skuter.

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.