Loš položaj žena na tržištu rada

Izvor: Politika, 06.Mar.2012, 12:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Loš položaj žena na tržištu rada

BEOGRAD – Poverenica Za zaštitu ravnopravnosti Nevena Petrušić izjavila je da, kada je reč o položaju žena na tržištu rada, odnosno radnom mestu, situacija u Srbiji nije sasvim zadovoljavajuća.

„Još uvek ima malo žena na dobro plaćenim, upravljačkim mestima. Rašireno je i seksualno uznemiravanje i ucenjivanje na radnom mestu, a u oglasima i dalje srećemo nedopuštene uslove koji se tiču pola, odnosno da se za obavljanje nekog posla traži osoba određenog pola”, rekla >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << je Tanjugu Petrušić.

Ona je istakla da i dalje postoji pojava da žene budu manje plaćene od muškarca za obavljanje istog rada, kao i da nakon povratka sa porodiljskog odsustva bivaju raspoređene na niža i slabije plaćena radna mesta.

„To je zabranjeno zakonom i ne bi smelo da se događa i mi već imamo nekoliko pritužbi koje se odnose na diskriminaciju žena u sveri rada i zapošljavanja i po njima postupamo”, rekla je Petrušić uoči konferencije „Principi osnaživanja žena: Ravnopravnost znači uspešno poslovanje - srpske kampanje kao lideri”.

Ona je navela da je instituciji poverenika za zaštitu ravnopravnosti pristiglo više od 550 pritužbi i da se veliki broj njih odnosi na diskriminaciju u sveri rada i zapošljavanja.

Ipak, istakla je Petrušić, osnovi za taj vid diskriminacije nisu najčešće pol odnosno rod nego se radi o drugim osnovama diskriminacije.

„Imamo 10 odsto pritužbi koje su stigle povereniku zbog diskriminacije na osnovu pola, međutim i među njima je malo onih koji se odnose na diskriminaciju u sveri rada i zapošljavanja”, rekla je Petrušić.

Ona je dodala da taj broj ne odražava stepen rasprostranjenosti diskriminacije žena, nego da je pre rezultat straha koji imaju zato što znaju da se to može negativno odraziti na njihov položaj nakon što zatraže zaštitu i pokrenu postupak.

Ukazujući da diskriminaciju ne treba trpeti već treba tražiti zaštitu, ona je pozvala žrtve diskriminacije da se obrate tom telu i dodala da su koristeći ovlašćenje pokrenuli parnicu za zaštitu diskriminacije protiv poslodavca koji je, nakon što se žena vratila sa porodiljskog odsustva, rasporedio na niže radno mesto i smanjio platu.

„Veruje se da je to strateška parnica za nas i da će, kada bude doneta presuda, to biti put i ohrabrenje i drugim ženama da takve situacije ne trpe, nego da i same pokreću postupak pred sudom”, rekla je Petrušić.

Ona je istakla i da je održavanje ove konferencije, značajno jer je to prilika da se u prisustvu predstavnika kompanija u Srbiji promovišu principi osnaživanja žena u poslovnom sektoru.

„To je prilika da se prisutnima ukaže na iskustva koja su uspešna u drugim zemljama, a naručito da se onima koji su u upravljačkim strukturama domaćih kompanija i firmi ukaže na to koliko je značajno da perspektivu rodne ravnopravnosti ugrade u poslovnu politiku”, rekla je Petrušić.

Tanjug

objavljeno: 06.03.2012.

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

UN: Zadovoljavajući položaj žena

Izvor: B92, 06.Mar.2012

Beograd -- Srbija je relativno napredna po pitanju rodne ravnopravnosti, ocenila je Erika Kvapilova, predstavnica UN za rodnu ravnopravnost i osnaživanje žena...Ona je rekla da Srbija spada u države u kojima su zakonima stvoreni uslovi za jednake mogućnosti za oba pola..."Srbiju treba posmatrati...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.