Lončar: Prioriteti nabavka opreme i zadovoljni pacijenti

Izvor: Politika, 06.Dec.2012, 10:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Lončar: Prioriteti nabavka opreme i zadovoljni pacijenti

BEOGRAD – Direktor Urgentnog centra Zlatibor Lončar poručio je da će prioriteti u narednom periodu biti nabavka adekvatne opreme za tu zdravstvenu ustanovu kako bi pacijenti imali što bolji tretman, a time bili i zadovoljniji, nakon čega će se krenuti u „osvajanje” novih tehnika i tehnologija u medicini.

Lončar je Tanjugu rekao da je napravljen presek stanja opreme u toj zdravstvenoj ustanovi, koja je juče obeležila 25 godina postojanja, i da pre svega nedostaju aparati >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << za prepoznavanje sepse, sterilizator, rendgen aparat, adekvatni gastroskopi sa kojima može da se zaustavi krvarenje, laparoskopski stub za operacionu salu, kao i operacioni sto.

„Napravili smo presek opreme kako bi videli šta imamo, a šta nam nedostaje i u naredna dva do tri dana izaći ćemo sa spiskom neophodne opreme za sva odeljenja za funkcionisanje i adekvatno pružanje pomoći pacijentima, a kada to završimo krenućemo u akciju da te aparate i nabavimo”, objasnio je Lončar.

Ukazujući da je jedinstveni sistem informisanja u kome se sakupljaju informacije o svim slobodnim mestima u bolnicama u Beogradu već dao prve rezultate u smanjenju broja „prekobrojnih” u Urgentnom centru, Lončar je naglasio da u narednom periodu očekuje još bolje rezultate.

„Tu tek očekujemo dobre rezultate budući da smo uvezali sve bolnice u gradu i sada imamo na jednom mestu podatke o svim slobodnim mestima u svakom momentu i o raspoloživim kapacitetima, specijalnostima koje su tog dana dežurne i koje su u mogućnosti da pruže pomoć”, ukazao je Lončar.

Kako je objasnio, na taj način pacijenti već u hitnoj pomoći mogu da dobiju operaciju, ali i informaciju da li bolnica iz njihovog komšiluka radi i da li može da ih primi, da li moraju da idu u neku drugu ili u Urgentni centar.

Podaci koji se prikupe na taj način, dodao je Lončar, pokazaće tačnu sliku i tačan broj pacijenata kojima je potrebna pomoć i koji su kapaciteti - da li su dovoljni ili ne i „više nećemo imati priču o prebukiranosti”.

Urgentni centar sinoć je obeležio 25 godina postojanja, a ta zdravstvena institucija otvorena je 24 časa 365 dana u godini.

Sa radom je počeo 2. decembra 1987. godine i od tada nikad nije bio zatvaran čak ni u periodima rekonstrukcija.

Urgentni centar od otvaranja raspolaže sa 298 postelja od kojih je 167 postelja intenzivne nege. Broj postelja intenzivne nege je, vremenom, rastao i kretao se od 69, preko 99, 154 i do 167, posiednjih pet godina što govori o sve težoj patologiji koju ovaj Centar zbrinjava.

Pacijenti u Urgentnom centru u proseku leže oko šest dana, a u šest operacionih sala godišnje se operiše oko 5.000 pacijenata i na njima se izvrši oko 7.000 operacija.

Takođe, u toj zdravstvenoj ustanovi godišnje se uradi više od 200.000 pregleda, dok je pre 25 godina, kada je ustanova počela sa radom rađeno skoro upola manje - 116.000 pregleda godišnje.

Nedavno je u toj ustanovi otvoreno Odeljenje transfuzije, a od utorka počeo je i rad konzilijuma, kako pacijenti koji su operisani u ovoj ustanovi ne bi odlazili u druge ustanove na konzilijume.

Tanjug

objavljeno: 06.12.2012

Nastavak na Politika...






Povezane vesti

Obeležena godišnjica Urgentnog centra

Izvor: Mondo, 06.Dec.2012

Urgentni centar Kliničkog centra Srbije u sredu je obeležio 25 godina postojanja tokom kojih je kroz tu ustanovu prošlo više od 3,5 miliona pacijenata..."U šest operacionih sala godišnje se operiše 5.000 pacijenata i uradi se 7.000 operacija. Sve to radimo iako naš centar nema aparat za prepoznavanje...

Nastavak na Mondo...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.