Izvor: Blic, 20.Nov.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ljajić: Socijalnim ustanovama 60 miliona dinara

Ministarstvo rada i socijalne politike usmeriće 60 miliona dinara ustanovama socijalne zaštite za hitne intervencije, ali će im dostaviti i obavezujuća upustva i preporuke iz Povelje UN o uslovima pod kojima se mogu vršiti takozvane "blage fiksacije", izjavio je danas ministar Rasim Ljajić.



Ministar Ljajić je u Kragujevcu obišao Zavod za zbrinjavanje odraslih "Male pčelice", u kojem su smeštena 946 štićenika, od kojih su 500 duševno oboleli, a ostali su >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << mentalne retardacije. On je najavio da će vladi podneti izveštaj "svog" ministarstva "o realnom stanju ustanova socijalne zaštite u zemlji, u kojima je smešteno oko 6.000 štićenika, među kojima je 850 dece". "Na sednici vlade govoriću o svim problemima koji postoje, o malom brolju ljudi koji radi u tim ustanovama, o malim platama, o nephodnosti transformacije ustanova sa jasnim preporukama", rekao je Ljajić i naglasio da će "druga preporuka biti dostavljena međunarodnim donatorima za pomoć".

Naglašavajući da će početkom naredne godine uslediti hitna i celokupna reforma sistema socijalne zaštite, Ljajić je ponovio da u tim ustanovama "nije idealno stanje" ali da je "daleko od toga da je u njima bilo mučenja i zloupotreba i da su štićenici tretirani na nehuman i necivilizacijski način". "Reforma sistema podrazumevaće izmeštanje štićenika iz ustanova u biološke, hraniteljske i usvojiteljske porodice", rekao je Ljajić i dodao da će se razvijati drugi vidovi kao što su dnevni boravak, privremen smeštaj, pomoć u kući, i finansijska podrška porodicama za negu obolelih članova.

Ističući neophodnost donošenja novog zakona o socijalnoj zaštiti do kraja iduće godine, on je rekao da će to biti "sistemski, krovni zakon, koji na celovit način reguliše kompletnu oblast socijalne zaštite".

Direktor kragujevačkog Zavoda Dragutin Milovanović izjavio je da su u proteklih pet godina renovirana četiri paviljona, a da je ostalo da se preuredi još jedan, za šta je dobio obećanje za pomoć ministra Ljajića.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.