Liste: Na operaciju za četiri meseca

Izvor: S media, 14.Sep.2011, 01:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Liste: Na operaciju za četiri meseca

Na novu centralnu listu za kardiohirurške operacije upisano 400 pacijenata. Oko 300 onih koji su čekali zahvat na Institutu ”Dedinje” upućeno u KCS, a 60 u Kamenicu.

Oko 400 pacijenata koji su sa pojedinačnih spiskova kardiohirurških centara ”prešli” na jedinstvenu listu čekanja za ugradnju baj-pasa ili veštačkog zaliska biće operisani u narednih četiri-pet meseci.

Tako bar tvrde u Republičkom zavodu za zdravstveno osiguranje, koji >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << je, ”češljajući” liste čekanja, utvrdio da je na spiskovima ukupno 1.987 pacijenata, a ne njih 2.449, kao što pokazuje evidencija pet kardiohirurških centara u Srbiji.

Prof. dr Aleksandar Vuksanović, direktor RZ ZO, kaže da je oko 300 pacijenata sa novoformirane jedinstvene liste upućeno na kardiohirurgiju Kliničkog centra Srbije, a 60 u Institut u Sremskoj Kamenici. Ostali će uput, najverovatnije, dobiti za VMA.

- Kao i svi ostali pacijenti, i ovih 60 koji nam dolaze iz drugih ustanova, uglavnom iz Instituta ”Dedinje”, biće upisani na našu internu listu čekanja - kaže za ”Novosti” Goran Trajkovski, iz Instituta u Sremskoj Kamenici. - Procedura prijavljivanja je već započela. Problem je što mnogi od njih imaju zastarele nalaze, jer su odavno upućeni na operaciju. Sada mora ponovo da se radi dijagnostika, a te procedure zahtevaju određeno vreme.

Brže do operacije srca

Kineski hirurzi razdvojili sijamske bliznakinje

Drugi put u poslednjih mesec dana, prvo sa pojedinačne liste na centralnu, pa sad sa centralne na drugu pojedinačnu, pacijenti se ”sele” prema stepenu hitnosti. A u Kamenici se, na operaciju srca, trenutno čeka najduže tri meseca.

Oni koji su se i u poslednjem krugu anketiranja odlučili da, ipak, ostanu tamo gde su upisani, a takvih je prema evidenciji RZ ZO 1.310, uglavnom čekaju operaciju u Institutu ”Dedinje”. U toj ustanovi se godišnje uradi najviše operacija na srcu, i priliv pacijenata je najveći. Profesor Aleksandar Vuksanović kaže da zahvat u ”Dedinju” čeka oko 1.100 ljudi. Na kardiohirurgiju KCS spisak je višestruko kraći.

- Operaciju srca kod nas trenutno čeka 350 pacijenata, od kojih je 300 sa jedinstvene liste čekanja i oni će biti operisani za četiri do pet meseci - kaže profesor dr Mile Vraneš, direktor kardiohirurgije KCS. - Oni koji se sada prijave zahvat će čekati najduže pet meseci.

(Novosti)

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.