Lipa: Otklanja nervozu i nesanicu

Izvor: TvojPortal.com, 22.Maj.2012, 09:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Lipa: Otklanja nervozu i nesanicu

Izvor: Novosti.rs
Božanstveni miris lipe (Tilia platyphillos) nigde ce ne doživljava kao kod slovenskih naroda. Možda i zbog toga što je lipa kod starih Slovena bila sveto drvo. U lipovim šumama su živeli, pod lipom su vršili obrede i lipi podnosili žrtve kao vrhovnom božanstvu. Prelaskom iz paganstva u hrišćanstvo, bogovi su zamenjeni, ali je obožavanje i dalje ostalo.


Mnogi potomci drevnih Slovena i danas stavljaju ogranke lipe u krov svoje kuće ili stana >> Pročitaj celu vest na sajtu TvojPortal.com << da bi ih sačuvali od požara. A postoji i verovanje da lipa čuva od zla i uroka.
Ovo raskošno drvo raste po brdskim šumama cele Evrope, a tamo gde je nekada obilato raslo nastala su imena - Lipar, Lipnik, Lipljan, Lipovica, Lipik, Lipovik...
U našim krajevima rastu bela ili srebrna lipa (Tilia tomentosa), velikolisna (Tilia grandiphilia) i sitnolisna lipa (Tilia parvifolia). Lipa je listopadno drvo sa velikom gustom krošnjom koje raste u visinu čak i do 30 metara. Voli pitominu, plodnu i duboku zemlju. Ukoliko se nađe na idealnom tlu može da doživi duboku starost, od više stotina godina.
Cveta dve do tri nedelje, a nekad se dogodi da cvetanje prođe i za pet do šest dana. Cvetovi su žućkasto-beli, sakupljeni u cvastima. Blagog su i prijatnog mirisa, dok im je ukus sluzast, sladunjav i pomalo opor. Oporost daje tanin, kojeg najviše ima u prirepku, koji povezuje cvast. U cvetu i listu ima vitamina C u zavidnim količinama, zbog čega tek otvoren list može da se koristi kao povrće.
Lipu treba brati čim počne da cveta, odnosno kada su se dve trećine cvetova u cvasti rascvetale, jer precvetala lipa nema nikakvu vrednost. Treba voditi računa da se cvasti beru po suvom i lepom vremenu, i naravno sa prirepkom. Cvet lipe je izuzetno vredan jer sadrži tanin, etarsko ulje, heterozide, šećer, vosak, manitol, tartarat...
Ubrani cvetovi se suše u hladu na prozračnom mestu, po mogućstvu najbolje na tavanu. Važno je da sušenjem, cvetovi zadrže svoju prirodnu boju i prijatan miris.
Lipov cvet se najčešće koristi u obliku čaja, protiv znojenja, grčeva i za umirivanje bolova, kao vrlo blago sredstvo. Kod povišene temperature, gripa i kijavice smatra se važnijim narodnim lekom u terapiji. Koristi se i protiv prehlada, hroničnog kašlja i proliva, kao i za zaceljivanje opekotina i rana, pomaže nadraženoj i oštećenoj sluzokoži. Takođe, čaj od lipe uklanja bolove prilikom mokrenja, umora, kao i za smirivanje nervne napetosti. U suštini, lipov cvet predstavlja najomiljeniji čaj u narodu.
Nervoznim osobama sklonim stresu i ljudima koji teško dolaze do sna, čaj od lipe preporučuje se kao svakodnevni napitak. Čaj od lipe pripada biljnim čajevima za koje nema ograničenja u konzumiranju, naprotiv, mogu da ga piju i deca. On je blagi relaksant posebno efikasan kod nervne napetosti.
Za opuštanje ne mora samo da se pije nego može i da se doda vodi za kupanje. Mnoge žene lipu koriste za vreme menopauze da bi smanjile nervozu i problem sa snom. Zaslađen sa lipovim medom povoljno deluje u sprečavanju arterioskleroze, upale vena, angine pektoris, infarkta...

ČAJ OD LIPE
Pravilna priprema čaja od lipe podrazumeva da se jedna do dve kašičice osušenog cveta preliju šoljom ključale vode i ostavi poklopljeno da odstoji pet do deset minuta. Zatim se procedi i pije. Poželjno je da se tokom dana pije više puta po šolja, što toplijeg čaja. Međutim, treba voditi računa da se ne pretera u konzumiranju, jer prevelike količine mogu izazvati srčane tegobe.
Ko redovno pije čaj od cveta lipe pomešan sa kašikom meda, ne treba da se boji upale pluća ili dušnika. Dnevno pijenje po litar lipovog čaja omogućava da se čisti bešika i bubrezi, umiruju živci i sprečava neprijatno znojenje. Čaj od lipe može da se koristi i kao kupka, i tada postiže isto dejstvo, odnosno čisti kožu, prodirući kroz njene pore.
PROTIV HIPERTENZIJE I STVARANJA TROMBA
Blagotvorno delujući, lipa poseban efekat izaziva na kardiovaskularnom sistemu, naročito kod hipertenzije gde snižava krvni pritisak. Britanska istraživanja pokazala su da cvet ove biljke isceljuje i jača zidove krvnih sudova, čak i kada se radi o proširenim venama. Takođe, povoljno deluje na samu krv, sprečavajući stvaranje ugrušaka. Deluje i protiv stvaranja plaka na krvnim sudovima i smanjuje mogućnost začepljenja srčanih arterija koje ovaj važan organ snabdevaju krvlju. Na taj način smanjuje se i rizik od srčanog udara.
Međutim, osobe koje već piju lekove protiv stvaranja tromba ili za snižavanje pritiska, kao i druge lekove za srce, trebalo bi da budu oprezne prilikom konzumiranja čaja od lipe, jer on može dodatno da pojača njihovo dejstvo.

Nastavak na TvojPortal.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta TvojPortal.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta TvojPortal.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.