Linta: Plenković ne govori istinu, manjine ne uživaju sva prava u Hrvatskoj

Izvor: Blic, 13.Maj.2017, 12:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Linta: Plenković ne govori istinu, manjine ne uživaju sva prava u Hrvatskoj

Potpuno je netačna, barem što se tiče srpske zajednice, izjava hrvatskog premijera Andreja Plenkovića da nacionalne manjine u Hrvatskoj uživaju sva prava koja im pripadaju Ustavom i Ustavnim zakonom, i da će ta prava biti maksimalno poštovana kao i do sada, kaže predsednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta.

Linta u saopštenju podseća da je Ustavnim zakonom o pravima nacionalnih manjina, koji je usvojen još 2003. godine, predviđena ravnopravna upotreba srpskog jezika >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << i ćirilice na području opština i gradova gde Srbi čine najmanje trećinu stanovništva, kao i zapošljavanje Srba u javnom sektoru ako čine pet odsto stanovništva u županijama i 15 odsto stanovništva u opštinama i gradovima.

- U Hrvatskoj ima 10 županija gde je učešće Srba veće od pet odsto ukupnog stanovništva. Obe odredbe Ustavnog zakona su, 14 godina posle donošenja, ostale mrtvo slovo na papiru - navodi on.

Kako kaže, u velikoj većini od 23 lokalne samouprave, gde Srbi čine više od trećine stanovništva, nisu postavljene dvojezične table na državnim i institucijama - Hrvatska pošta, Hrvatske šume, državna uprava, poreska uprava, policija, centri za socijalni rad, osnovne škole, dečji vrtići, Vatrogasne službe, domovi zdravlja i drugo.

- Dvojezične table su postavljene u većini navedenih lokalnih samouprava samo na opštinskim zgradama o čemu odlučuje lokalna vlast u kojoj učestvuju Srbi - ističe Linta, i navodi da u nijednoj od 23 lokalne samouprave gde Srbi čine više od trećine stanovništva nisu postavljeni dvojezični natpisi naselja, opština i gradova.

Kako kaže, poseban problem predstavlja činjenica da značajan broj zaposlenih u javnim službama na krajiškom području dolaze iz drugih krajeva Hrvatske samo iz razloga jer su hrvatske nacionalnosti.

- Njihovo finansiranje je daleko skuplje jer im se osim plata isplaćuju i putni troškovi. U lokalnim samoupravama često ima značajan broj Srba sa potrebnim kvalifikacijama koji ne mogu da dobiju posao, jer ne pripadaju većinskom narodu - piše u saopštenju.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.