Izvor: B92, 19.Okt.2003, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Lekari: Smrt Velikinca svedoči o težini uslova života

Kosovska Mitrovica -- Vodeći lekari bolnice u severnom delu Kosovske Mitrovice jedinstveno su u nedelju ocenili da je smrt Živorada Velikinca iz Uroševca opomena svima i primer o težini uslova u kojima žive Srbi na Kosovu. Direktor Marko Jakšić i načelnici odeljenja Selimir Kaličanin, Biljana Rajović i Radomir Janković su na konferenciji za novinare u Mitrovici izneli primere za koje su rekli da ilustruju opštu nebezbednost, neslobodu kretanaja i neadekvatnu primarnu zdravstvenu >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << zaštitu, zbog kojih u mutrovičku bolnicu dolaze "zapušteni pacijenti u podmaklom stadijumu bolesti". Lekari mitrovičke bolnice su za takvo stanje okrivili one koji vladaju Kosovom - UNMIK i KFOR. "Živorad Velikinac je umro od opšte anurekcije i kahekcije (iscrpljenost organizma) na koje su se nadovezale ostale bolesti. Da je na vreme dopremljen, mogućnost da ostane u životu bila bi velika", rekao je doktor Nebojša Srbljak koji je u bolnici prihvatio Velikinca. Srbljak je preneo novinarima da mu je Velikinac rekao da nije jeo 18 dana. "Velikinac je bio iznuren, mogla su da mu se preboje rebra, vređala su ga nosila i ćebe pa nismo mogli da obavimo druge dijagnostičke metode. Tražio je da ga ne pomeramo. Podkožno tkivo je bilo isrpljeno i svi vitalni parametri su bili poremećeni a u toku 10 sati koliko je bio na odeljenju, uspeli smo da ga povratimo i od njega čujemo sve ovo", rekao je Srbljak. On je kazao je da pacijent nije imao dokumenta prilikom prijema na odeljeneje.

Direktor bolnice Marko Jakšić je naveo da su nalazi i lekarska dokumentacija dostupni svima. "Tražimo da se obavi autopsija i obdukcija kako bi se potvrdili naši nalazi i kako se smrt Velikinca ne bi koristila u druge svrhe", rekao je Jakšić.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.