Izvor: Danas, 15.Okt.2015, 20:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Lažne dileme

Kada je premijer Srbije, pre nekoliko meseci, u javnost "ubacio" polemiku o vanrednim parlamentarnim izborima, motivi nisu bili jasni najvećem broju istraživača javnog mnjenja. Podrška glasačkog tela koju Aleksandar Vučić uživa bila je i tada, kao i sada, dovoljna čak i za priznanje nezavisnosti Kosova.

Preostali, vrlo mali procenat takozvanih političkih analitičara, čiji angažman u tom smislu nije sveden na ocene koje idu isključivo u smeru apsolutne podrške svih >> Pročitaj celu vest na sajtu Danas << premijerovih poteza - tumačio je ove Vučićeve navode o raspisivanju vanrednih republičkih izbora kao "pretnju", u procentima, gotovo nepostojećoj opoziciji. I to je delovalo smešno, pomalo i otužno, da se nosilac apsolutne vlasti u državi sa tolikom podrškom građana bavi čikanjem sitne opozicije koja jedva prelazi cenzus. Medijski potpuno podržan, u najvećem broju slučajeva, sa stanovišta novinarske profesije, čak sramno bezrezervno, Vučić je kao razloge za raspisivanje izbora navodio ogromne pritiske koje trpi od strane nekakvih opskurnih i marginalnih sajtova, koje prati verovatno nula, zarez, nula procenata medijskih konzumenata.

Delovalo je sve to sumanuto, ukazivalo na sumnju u premijerov zdrav razum. Danas, praktično odjednom, razlozi za izbore tiču se ključnih državnih pitanja. S jedne strane evropske integracije, s druge nezavisnost Kosova. Već stara i pomalo ofucana srpska dilema. Ko danas, iole razuman, može da veruje da Kosovo nije nezavisna država? Da li neko može i da pomisli da to što Srbija zvanično ne priznaje nezavisnost Kosova može da ima bilo kakve praktične pozitivne posledice po javni interes građana Srbije? I ne samo danas, već unazad celu deceniju.

Taj besmisao javne politike koja gradi, a potom podilazi imaginarnim nastojanjima i osećanjima lišenih predmeta na koje se odnose, ponovo izlazi u svom punom značaju na videlo. Izaziva izbore, referendum, trošenje novca poreskih obveznika, skretanje tema sa osnovnih egzistencijalnih problema.

Kome to može da koristi? Političkim elitama, nekolicini ljudi, kako na poziciji vlasti, tako i opoziciji, koji od takvog političkog diskursa žive, hrane se njime. Oni znaju da će nestati sa scene kada bude nestala ta lažna dilema - Kosovo ili EU. Nestaće, a ostaće posledice njihovog "rada". Tada će ih neko pozvati na odgovornost. Bar ta nada postoji.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Danas...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Danas. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Danas. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.