Lask: Meta ekstremista na Uskrs na KiM bile crkve

Izvor: RTS, 24.Apr.2017, 11:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Lask: Meta ekstremista na Uskrs na KiM bile crkve

Komandant Multinacionalne brigade Istok u sastavu Kfora, američki pukovnik Korvin Lask, izjavio je da je tokom prošle nedelje pretila opasnost na verskim svetkovinama koje su održavane tokom hrišćanskog praznika Uskrsa, koji su u istom danu obeležili i pravoslavci i katolici.
"Opšta pretnja je bila od strane islamskih ekstremista, a mete su >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << im bile pravoslavne i katoličke crkve tokom uskršnjih praznika", izjavio je Lask gostujući u emisiji "Slobodno srpski".

Američki pukovnik je naglasio da ljudi na Kosovu nemaju mnogo razloga da brinu za svoju bezbednost.
"Mislim da je Kosovo dosta bezbedno zahvaljujući velikom radu i trudu ne samo Kfora nego i institucija Kosova. Takođe bih i sam brinuo o svojoj bezbednosti, ali ne bih bio isuviše zabrinut. U poređenju sa drugim zemljama sveta, Kosovo je ipak veoma bezbedno", rekao je Lask.
Prema njegovim rečima, Kfor ima izuzetno dobru saradnju sa Vojskom Srbije.
"Saradnja je zasnovana na Rezoluciji 1244, kao i Vojno-tehničkom sporazumu i još nekim dodatnim sporazumima koji omogućavaju saradnju između Kfora i Vojske Srbije. Sarađivao sam sa Vojskom Srbije odkad sam došao ovde u novembru i pokazali su se kao izuzetni partneri kada je u pitanju održavanje sigurnosti duž administrativne linije. Vrlo su profesionalni i veliko mi je zadovoljstvo da sarađujem sa njima", rekao je američki oficir.
Lask smatra da odluku o transformaciji Kosovskih bezbednosnih snaga (KBS) u Oružane snage Kosova treba da donesu "građani i institucije Kosova", te da to pitanje nije na KFOR-u ili NATO-u.
Kaže da tranformacija KBS u vojsku Kosova ne bi uticala na misiju KFOR-a.
Smatra da pitanje da li će KFOR ostati na Kosovu ili se vratiti kući zavisi od toga da li je Kosovo bezbedno ili nije, a ne od formiranja Oružanih snaga Kosova.
Za Laska ne bi bilo ništa čudno da na Kosovu postoje dve vojne formacije, KFOR i Oružane snage Kosova, sa dve odvojene komande.
Pukovnik Korvin Lask, pod čijom su komandom američki vojnici u bazi Bondstil, kaže da na Kosovu trenutno ima nešto više od 500 američkih vojnika.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.