Kule Đurđevih stupova kao nekada

Izvor: Glas javnosti, 01.Jul.2008, 10:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kule Đurđevih stupova kao nekada

BEOGRAD - Obnova manastira Đurđevi stupovi u Starom Rasu kod Novog Pazara u punom je jeku. Ovoga leta biće nastavljeni radovi na severnom i južnom stupu (kuli), pa će hram uskoro dobiti svoj nekadašnji izgled po kome je i dobio naziv - izjavio je za Glas javnosti jeromonah Gerasim, iguman Đurđevih stupova.

- Trenutno se izvode radovi na zapadnom delu portala (ulaz crkve), a u potpunosti će biti obnovljen i zapadni svod priprate. Uporedo sa radovima na obnovi stupova počeće i >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << obnova i proširenje muzeja (lapidarijum), a u planu je i izrada elektroinstalacija - kaže otac Gerasim, koji je i glavni pregalac nastavka izgradnje hrama.

Obnova ove drevne srpske svetinje, koju je podigao rodonačelnik loze Nemanjića Stefan Nemanja (Simeon Mirotočivi) 1171. godine počela je 2001. godine. Godinama napušteni manastir naredne godine naselili su monasi i sada manastirsko bratstvo ima sedam kaluđera. Do sada su obnovljeni oltar, južna pevnica, deo iznad kupole i konaci.

Nadzor na izgradnji obavlja arhitekta Veljko Vučković iz Zavoda za zaštitu spomenika kulture Kraljevo. Radovi se izvode uz finansijsku podršku Ministarstva za kulturu Vlade Srbije kao i mnogobrojnim prilozima vernika kroz misionarsko-priložničku akciju „Obnovimo sebe - podignimo Stupove“.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.