Izvor: B92, 11.Jan.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kuda vodi obrazovanje u Srbiji

Beograd -- Neophodno je ubrzati reforme u obrazovanju, jer to vodi modernizaciji i ka EU, smatraju stručnjaci.

Učesnici okruglog stola "Reforma visokog obrazovanja - kako dalje", u organizaciji Centra za obrazovne politike, ocenili su da je neophodno ubrzati reforme, jer je obrazovanje ključno za modernizaciju Srbije i brzo priključenje Evropskoj uniji.

Rektor Beogradskog univerziteta Branko Kovačević smatra da je neophodan dalji razvoj obrazovnog sistema jer je >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << obrazovanje put koji će najbrže približiti Srbiju Evropskoj uniji.

Kovačević je kazao da je obrazovanje glavni generator razvoja društva i da programe koje su prihvačeni od kako je počela reforma te oblasti treba "pretočiti u život".

"Sportskim rečnikom rečeno, obrazovanje treba da stvori igrače koji treba i mogu da igraju u svetskim timovima i po svetskim pravilima", istakao je Kovačević.

Rektor niškog Univerziteta Radoslav Bubanj kazao je da je reforma obrazovanja Srbije stigla na pola puta i naveo da svim univerzitetima treba dati mogućnost da krenu sa primenom Bolonjske deklaracije u skladu sa svojim mogućnostima.

Bubanj je ocenio da je, bez obzira na razlike u implementaciji Bolonjskog procesa, "potrebno podjednako razvijati sve univerzitete u Srbiji jer nije dobro da dođe do metropolizacije obrazovanja".

Izvršna direktorka Fonda za otvoreno društvo Jadranka Jelinčić navela je da će "struktura i kvalitet obrazovanja u budućnosti uticati da li će Srbija imati privredu koja se zasniva na prljavoj industriji poluproizvoda ili privredu koja je sposobna da stvori kompletne proizvode modernih tehnologija". Na konferenciji, u kojoj su učestvovali rektori većine univerziteta u Srbiji, Centar za obrazovne politike, koji je i organizovao skup, predstavio je projekte koji se tiču razvoja i regionalnog usaglašavanja obrazovne strukture.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.