Četvrtak, 11.01.2007.

15:37

Kuda vodi obrazovanje u Srbiji

Neophodno je ubrzati reforme u obrazovanju, jer to vodi modernizaciji i ka EU, smatraju stručnjaci.

Izvor: FoNet, Beta

Default images

Učesnici okruglog stola "Reforma visokog obrazovanja - kako dalje", u organizaciji Centra za obrazovne politike, ocenili su da je neophodno ubrzati reforme, jer je obrazovanje ključno za modernizaciju Srbije i brzo priključenje Evropskoj uniji.

Rektor Beogradskog univerziteta Branko Kovačević smatra da je neophodan dalji razvoj obrazovnog sistema jer je obrazovanje put koji će najbrže približiti Srbiju Evropskoj uniji.

Kovačević je kazao da je obrazovanje glavni generator razvoja društva i da programe koje su prihvačeni od kako je počela reforma te oblasti treba "pretočiti u život".

"Sportskim rečnikom rečeno, obrazovanje treba da stvori igrače koji treba i mogu da igraju u svetskim timovima i po svetskim pravilima", istakao je Kovačević.

Rektor niškog Univerziteta Radoslav Bubanj kazao je da je reforma obrazovanja Srbije stigla na pola puta i naveo da svim univerzitetima treba dati mogućnost da krenu sa primenom Bolonjske deklaracije u skladu sa svojim mogućnostima.

Bubanj je ocenio da je, bez obzira na razlike u implementaciji Bolonjskog procesa, "potrebno podjednako razvijati sve univerzitete u Srbiji jer nije dobro da dođe do metropolizacije obrazovanja".

Izvršna direktorka Fonda za otvoreno društvo Jadranka Jelinčić navela je da će "struktura i kvalitet obrazovanja u budućnosti uticati da li će Srbija imati privredu koja se zasniva na prljavoj industriji poluproizvoda ili privredu koja je sposobna da stvori kompletne proizvode modernih tehnologija". Na konferenciji, u kojoj su učestvovali rektori većine univerziteta u Srbiji, Centar za obrazovne politike, koji je i organizovao skup, predstavio je projekte koji se tiču razvoja i regionalnog usaglašavanja obrazovne strukture.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Potvrđeno: Tenkovi su ušli u centar grada

Izraelski tenkovi su prvi put u utorak stigli do centra Rafe, prema izjavama svedoka, tri nedelje nakon početka kopnene operacije u južnom delu Gaze koja je izazvala globalnu osudu.

13:26

28.5.2024.

23 h

Podeli: