Kuburović: Više od šesto miliona dinara od oportuniteta u ovoj godini

Izvor: Blic, 22.Dec.2016, 18:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kuburović: Više od šesto miliona dinara od oportuniteta u ovoj godini

Ministarka pravde Nela Kuburović rekla je danas da očekuje da će do kraja ove godine biti prikupljeno više od šesto miliona dinara od oportuniteta, i najavila da će prvi konkurs za raspodelu tih sredstava u humanitarne svrhe biti raspisan već početkom januara.

Nakon obilaska fiskulturne sale u osnovnog školi IV kraljevački bataljoni u Kraljevu, sa ministrom prosvete Mladenom Šarčevićem, Kuburović je ukazala da je ta fiskulturna sala renovirana upravo sredstvima od >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << oportuniteta (8,2 miliona dinara).

Tom prilikom ona je objasnila da Zakonik o krivičnom postupku (ZKP) omogućava da kada dođe do primene oportuniteta, odnosno odlaganja krivičnog gonjenja, jedan od uslova je da osumnjičeni uplati odgovarajuća novčana sredstva.

- Sva sredstva se slivaju na jedan račun u trezoru ministarstva finansija, a ZKP predviđa da se sredstva raspodeljuju na osnovu konkrusa koji objavljuje Ministarstvo pravde. Sredstva idu najpre u humanitarne svrhe - navela je Kuburović, ukazujući da je renoviranje sale za vežbanje osnovaca upravo jedna od korisnih stvari u koju su uložena sredstva.

Ove godine, na osnovu konkrsa koji je Ministarstvo pravde objavilo u martu, sredstva u ukupnom iznostu od oko 350 miliona dinara je dobilo 67 korisnika, među kojima je najviše bilo zdravstvenih i prosvetnih ustanova, ukazala je Kuburović.

Pored škole, Kraljevo je od oportuniteta dobilo sredstva za još dva projekta, to su Dom zdravlja i opšta bolnica Studenica, koju je Kuburović jutros obišla sa državnim sekretarom Ministarstva zdravlja Borislavom Vekićem.

Ove godine Kraljevo je dobilo ukupno 14,8 miliona dinara od sredstava prikupljenih oportunitetom.

Ministar prosvete Mladen Šarčević čestitao je učenicima, nastavnicima i direktorki Dan škole i zahvalio Ministarstvu pravde na pomoći.

On je naveo da su i druga ministarstva su uključena u pomoć školama, kao što je uvođenje raznih digitalnih modela u škole koje se realizije sa Ministarstvom za državnu upravu i lokalnu samoupravu.

- Mislim da će još mnoge škole biti u prilici da dobiju nešto novo kao što je ova fiskulturna sala, negde će biti potrebno da se rekonstruiše nešto drugo - rekao je Šarčević.

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Kuburović: Više od 600 miliona dinara od oportuniteta u ovoj godini

Izvor: Blic, 22.Dec.2016

Ministarka pravde Nela Kuburović rekla je danas da očekuje da će do kraja ove godine biti prikupljeno više od 600 miliona dinara od oportuniteta, i najavila da će prvi konkurs za raspodelu tih sredstava u humanitarne svrhe biti raspisan već početkom januara...Nakon obilaska fiskulturne sale u...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.