Korejci od 284 radnika izabrali njih 118

Izvor: Glas javnosti, Tanjug, 20.Apr.2010, 13:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Korejci od 284 radnika izabrali njih 118

KRAGUJEVAC - Južnokorejska kompanija "Jura" izabrala je 118 od 284 radnika "Zastave elektro" koji će raditi u novoj fabrici, izjavila je danas referent za kadrovska pitanja u toj kompaniji Ivana Nedeljković.

Naglašavajući da će vlasnik s tim radnicima do kraja sedmice potpisati ugovore o radu, Nedeljkovićeva je rekla da će jedna grupa radnika već u nedelju krenuti na sedmodnevnu obuku u Slovačku, dok će druga grupa ići 2. maja.

Predsednik Samostalnog sindikata "Zastave >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << elektro" Slobodan Gajić rekao je da je prosek radnog staža radnika koje je odabrao novi vlasnik račanske fabrike električnih instalacija za automobilsku industriju 23 godine radnog staža, kao i da među njima nema sindikalnih aktivista.

Gajić, međutim, nije mogao da kaže da li će svih 118 radnika prihvatiti da radi u novoj fabrici, jer kako je rekao, sada je na svakom radniku pojedinačno da odluči da li će raditi ili će uzeti otpremnine.

Prvobitno se svih 284 radnika račanske fabrike izjasnilo za socijalni program i dobrovoljni odlazak iz fabrike uz otpremnine od 300 evra po godini staža, ali se jedan broj njih kasnije predomislio.

Gajić je podsetio i da će ta sindikalna organizacija potpisati Protokol sa Ministarstvom ekonomije kojim će biti regulisana prava radnika na povratak u matičnu fabriku i uzimanje otpremnina ukoliko posle šest meseci rada kod novog poslodavca odustanu od daljeg radnog angažovanja iz bilo kog razloga.

Tim protokolom, dodao je Gajić, država se obavezuje i da radnicima isplati šest zarada iz prošle i četiri iz ove godine, dok će ranija dugovanja prema njima biti izmirena iz prihoda od prodaje imovine "Zastave elektro".

Imovinu "Zastave elektro" za nešto manje od tri miliona evra kupila je "Jura", a posle poništenja neuspešne privatizacije i višemesečnih protesta radnika koji su tražili isplatu zaostalih zarada, uplatu doprinosa za penziono i zdravstveno osiguranje i pokretanje proizvodnje.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.