Izvor: RTS, 04.Feb.2022, 14:11

Konferencija u znak sećanja na Predraga Marića – pionira sistema smanjenja rizika od katastrofa

Memorijalno naučno-stručna konferencija, koja će nositi ime Predraga Marića, biće održana 11. februara u svečanoj sali Rektorata Univerziteta u Beogradu. Očekuju se 33 naučna rada i preko 50 autora iz različith oblasti koje za svoje istraživanje imaju vanredne situacije. Naša ideja je da ova konferencija postane tradicionalna i da se pretvori u dvodnevni forum, kaže Mladen Milošević, vanredni profesor Fakulteta bezbednosti.
Prema rečima Mladena >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Miloševića, proteklih godinu dana bez Predraga Marića nije bilo lako s obzirom da je Marić bio idejni osnivač Sektora za vanredne situacije i pionir savremenog sistema smanjenja rizika od katastrofa u Srbiji.
 
"Njegove organizacione sposobnosti, ali isto tako ljudski kvaliteti su poznati i široj javnosti, a pogotovo stručnoj sa kojom je sarađivao. Nije bilo lako, ali on je utro put čitavog ovog sektora i verujem da su njegovi naslednici dostojni da nastave putem kojim je on započeo", ističe vanredni profesor Fakulteta bezbednosti.
Dodaje da je sam Predrag Marić često govorio da će 21. vek biti era terorizma i vanrednih situacija i da su pred naukom veliki izazovi smanjenja rizika od katastrofa i upravljanja rizcima, planiranja spasavanje i zaštite i civilne zaštite.
"Na koferenciji ćemo imatati izlagače sa Medicinskog fakulteta, Građevinskog, Arhitektonskog, Pravnog, Fakulteta bezbednosti. Pokušali smo da napravimo jezgro okupljanja nauke i struke i da postane tradicionalna i da opravda očekivanja koja javnost svakako ima", ističe Milošević.
Mlade generacije su zainteresovane za oblast vanrednih situacija i ovakvi kadrovi su potrebni na tržištu rada, ne samo u okviru lokalne samouprave nego i privatnih preduzeća.
Vanredne situacije ne biraju ni mesto ni vreme Naglašava da vanredne situacije ne biraju ni mesto ni vreme i da Srbija ima dobru saradnju sa zemljama regiona, ali i Evropskog mehanizma civilne zaštite i Ruskom Federacijom.
"Vanredne situacije ne biraju ni vreme ni mesto, nacionalne ni druge granice i bez kvalitetne međunarodne i regionalne saradnje nije moguće izboriti se sa potencijalnim katastrofama koje nam prete. Predrag Marić je bio poznat i prepoznat u regionalnoj i međunarodnoj javnosti kao čovek koji je doprineo izgradnji i razvoju mehanizama međunarodne saradnje i dobrom pozicioniranju Srbije u razmeni iskutava i kapaciteta", kaže Mladen Milošević.
Prema njegovim rečima, nije samo sektor za vanredne situacije, već i svaki građanin deo sistema zaštite i spasavanja u vanrednim situacijama.
"Sektor za vanredne situacije je čvorišna tačka koja je tu da koordiniše i objedinjuje sve ostale snage, ali tek koordinisanim radom i zalaganjem svih relevantnih aktera državnih oragna i lokalne samouprave, privrednih društava, nevladinog sektora možemo da postignemo ozbiljnije rezultate. Prirodu niko ne može da pobedi i situacije koje ne možemo da kontrolšemo će uvek postojati, ali na nama je da pokušamo da radom na prevenciji umanjimo posledice vanrednih situacija koje će sigurno nastajati i u budućnosti", smatra Milošević.
Edukacija od osnovne škole Smatra da bi građani živeli u organizovanijem društvu i bolje pripremljenom za nepredviđene situacije edukacija bi trebalo da krene već od najranijeg perioda, već od prvih razreda osnovne škole.
"Sektor za vanredne situacije još u periodu dok je Predrag Marić bio načelnik izdao je porodični priručnik za ponašanje u vanrednim staucijama u kojem je na jednostavan, slikovit način prikazano postupanje ljudi tokom određenih vanrednih događaja. Mi smo kao fakultet ulagali napore da dalje ulažemo da se obrazovni sadržaji, koji se tiču vanrednih situacija, u što većoj meri plasiraju i u škole. Setimo se svih požara, poplava 2014. godine, snežnih nanosa , pandemije. Nema godine da se nije desio neki vanredni događaj", poručuje vanredni profesor Fakulteta bezbednosti.
Predrag Marić je napisao doktorsku disertaciju i prošao kompletnu proceduru, ali nažalost, nije stigao da odbrani svoj rad.
"Naša ideja je da, u dogovoru sa njegovim naslednicima, doktorsku distertaciju objavimo u formi monografije, pošto je ona napisana, pozitivno ocenjena od strane mentora, međutim zbog sticaja tragičnih okolnosti nije ušla u postupak odbrane i mi bi smo voleli da se sačuva jedan vredan naučni rad", ističe Milošević.
Organizatori memorijalno naučno-stručne konferencije su Fakultet bezbednosti u saradnji sa Institutom za međunarodnu politiku i privredu uz podršku Ministarstva unutrašnjih poslova, rusko-srpski humanitarni centar i Kancelarija Vlade Srbije za upravljanje javnim ulaganjima.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.