Komisija VMA ispituje optužbe kćerke pacijentkinje

Izvor: Politika, 13.Jan.2009, 23:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Komisija VMA ispituje optužbe kćerke pacijentkinje

Verica Bulajić-Čvorović tvrdi da osoblje ne vodi brigu o njenoj tek operisanoj 79-godišnjoj majci

Nezadovoljne lečenjem, negom, ali i ponašanjem osoblja posle operacije Zore Bulajić (79) kojoj je 31. decembra prošle godine na Vojnomedicinskoj akademiji u Beogradu operisan kuk, ćerka ove pacijentkinje pismom se obratila načelniku Vojnomedicinske akademije, ministru zdravlja, Lekarskoj komori i „Politici”. U pismu, kćerka pacijentkinje, Verica Bulajić-Čvorović, >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << navela je da zbog novogodišnjih praznika ova ustanova nije funkcionisala normalno: prilikom posete teško je došla do dežurnog lekara, kao i drugih nadležnih lekara iako se stanje njene operisane majke pogoršavalo zbog dijareje, koja je bolesnicu dodatno iscrpla, a da za to vreme niko ništa nije preduzeo. Takođe, primedbe su upućene i medicinskim sestrama, jer su tri puta kćerke morale same da okupaju pacijentkinju. U pismu koje je uputila medijima i nadležnima, gospođa Bulajić-Čvorović je navela da su i „drugi posetioci pomagali u kupanju i prenošenju svojih bližnjih sa kolica na krevet i obrnuto, kao i da bolesnici opslužuju večerom jedni druge”.

– Povodom navoda iz ovog pisma, juče je, odlukom načelnika Vojnomedicinske akademije, generala Miodraga Jevtića, formirana interna komisija koja će ispitati sve navode iz pisma – izjavila je za „Politiku” dr Elizabeta Ristanović, načelnik Službe za odnose VMA sa javnošću.

Ona je objasnila da se nezadovoljni pacijenti ili članovi porodice mogu uvek direktno obratiti Komisiji za prava pacijenata, koju čini lekar, psiholog i pravnik, a čiji je telefon istaknut na vidnom mestu ove ustanove.

Načelnik Intenzivne nege Vojnomedicinske akademije, pukovnik profesor dr Predrag Romić u izjavi za „Politiku” rekao je juče da je 31. decembar u ovoj ustanovi normalan radni dan, da je tog dana urađeno između 80 i 90 operacija i intervencija i da dani vikenda ili praznika nemaju uticaj na organizaciju rada VMA.

– Pacijentkinja Zora Bulajić je operisana 31. decembra, ali to nije uticalo na tok operacije. Operacija kuka je protekla uobičajeno, iako pacijentkinja ima 79 godina i značajna prateća oboljenja, šećernu bolest i oštećenu bubrežnu funkciju. Zbog ovoga kod pacijentkinje je postojao rizik za bilo koju operaciju, ali je porodici to predočeno i od porodice je dobijen pristanak. Posle nekoliko dana u postoperativnom toku došlo je do stomačnih tegoba sa dijarejom pa je postavljena dijagnoza akutnog abdomena, zbog koje je pacijenktinja 9. januara premeštena ponovo na Intenzivnu negu, a dva dana kasnije je urađena eksplorativna laparotomija, odnosno otvaranje stomaka radi utvrđivanja uzroka tegoba. Stanje pacijentkinje je za sada stabilno, ona je svesna i priključena je na aparat za veštačko disanje – izjavio je juče za „Politiku” u kasnim popodnevnim časovima profesor Romić.

Kada je reč o pritužbama na rad medicinskih sestara na VMA, nezvanično saznajemo da, iako ima 1.400 zaposlenih medicinskih tehničara – oni su preopterećeni, pa su i mišljenja pacijenata i rodbine podeljena. Zavisno od očekivanja, neki ih hvale za ono što urade za 20.000 dinara kolika im je plata, a neki ih kude jer u opisu posla medicinske sestre stoji i da se brine o higijeni pacijenta.

O. Popović

[objavljeno: 14/01/2009]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.