Izvor: Blic, 22.Jan.2005, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kome dete, njemu i stan

Kome dete, njemu i stan

Roditelj kome po razvodu braka bude dodeljeno dete imaće zakonsko pravo da sve dok dete ne napuni 18 godina živi sa detetom u stanu u kome su bivši supružnici zajedno živeli, čak iako je vlasnik stana drugi roditelj, jedna je od novina predviđena porodičnim zakonom. Predlog ovog zakona poslanici će razmotriti na tekućem zasedanju republičkog parlamenta, a zakon bi trebalo da stupi na snagu 1. jula ove godine.

Ova novina, kako za 'Blic' >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << kaže Vesna Piperski-Tucakov, zamenik republičkog ministra za rad, zapošljavanje i socijalnu politiku, uvedena je kako bi se detetu obezbedili što bolji uslovi za život.

- Zakonom je predviđen i čitav korpus novih prava deteta koje sadašnji zakon star skoro četvrt veka ne poznaje. Tako će deca sa navršenih 15 godina života sama moći da odluče sa kojim roditeljem će po razvodu nastaviti da žive, kada i koliko će se viđati sa drugim roditeljem i kako će održavati lične odnose sa srodnicima. Dete sa 15 godina moći će da se izjasni da li prihvata da se podvrgne operaciji, a kada je reč o školovanju, samo će moći da odluči koju srednju školu želi da upiše - navodi naša sagovornica, uz pojašnjenje da su sva ova prava uneta u zakon kako bi se podržala samostalnost dece i ojačala njihova uloga pri odlučivanju o sopstvenoj sudbini.

Posebna pažnja u zakonu posvećena je nasilju u porodici i njegovom sankcionisanju. Nasiljem u porodici smatraće se nanošenje ili pokušaj nanošenja telesne povrede, izazivanje straha pretnjom ubistva ili nanošenje telesne povrede članu porodice, prisiljavanje na seksualni odnos, navođenje na seksualni odnos sa osobom mlađom od 14 godina, ograničavanje slobode kretanja ili komuniciranja sa trećim licima, kao i vređanje i svako drugo drsko, bezobzirno i zlonamerno ponašanje. Pravo na zaštitu od nasilja u porodici imaće supružnici ili bivši supružnici, deca, roditelji i ostali krvni srodnici, osobe koje žive ili su živele u istom porodičnom domaćinstvu, zatim vanbračni ili bivši vanbračni partneri, kao i osobe koje su bile ili su još uvek u emotivnoj ili seksualnoj vezi, one koje imaju zajedničko dete ili je dete na putu da bude rođeno.

Merama zaštite od nasilja u porodici predviđeno je, između ostalog, da se nasilnik može izbaciti iz kuće čak i kada je on vlasnik, zatim da mu se zabrani približavanje članu porodice na određenoj udaljenosti, kao i zabrana pristupa mestu rada i stanovanja žrtve porodičnog nasilja. Mere zaštite mogu trajati najviše godinu dana, s tim što se mogu produžavati sve dok ne prestanu razlozi zbog kojih su ove mere određene.

Kada je reč o usvojenju dece, novi zakon, za razliku od sadašnjeg, poznaje samo potpuno usvojenje. Dete se može usvojiti najmanje sa tri meseca a najviše sa 18 godina, razlika između usvojenika i usvojitelja ne sme biti manja od 18 niti veća od 45 godina. Decu će moći usvajati i vanbračni parovi, kao i samci, ali će samcima trebati odobrenje ministra. Što se stranaca tiče, oni će dete moći da usvoje tek ako među domaćim građanima ne može da se nađe usvojitelj. Inače, kako kažu u Ministarstvu za rad, zapošljavanje i socijalnu politiku, interesovanje stranaca za usvajanje naše dece je veliko. Za usvajanje su zainteresovani pre svega stranci koji potiču sa ovih prostora, ali ima i pravih stranaca.

Vesna Piperski-Tucakov posebno ukazuje na hitnost sudskih postupaka vezanih za oblast odnosa u porodici.

- Većina sudskih postupaka imaće karakter naročito hitnih, pa će, recimo, u sporu za izdržavanje i zaštitu od nasilja u porodici sud prvo ročište morati da zakaže u roku od osam dana od kada primi tužbu, dok će drugostepeni sud morati da donese odluku u roku od 15 dana od dana dostavljanja žalbe - navodi ona.

Primena zakona, prema njenim rečima, trebalo bi pre svega da pomogne da se nasilje u porodici otkrije i prestane da bude tabu.

- Očekujem da će slučajeve nasilja više nego do sada prijavljivati i rođaci, prijatelji i komšije, jer se bez njihove saradnje ne može očekivati da sve primete profesionalci koji se bave tim poslom - kaže Vesna Piperski-Tucakov. Radenka Marković

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.