Kod dečaka koji je preminuo u Nišu, ipak, nisu potvrđene male boginje

Izvor: BKTV News, 23.Dec.2017, 15:28   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kod dečaka koji je preminuo u Nišu, ipak, nisu potvrđene male boginje

Kod dvogodišnjeg dečaka V. P. sa urođenom teškom hromozomskom anomalijom koji je preminuo na Dečjoj klinici u Nišu usred epidemije malih boginja, nije potvrđeno da je bolovao od morbila.

Načelnik Intenzivne nege dr Dejan Milojević kaže da je dečak od rođenja boravio na Dečjoj klinici jer ga je napustila majka i imao je težak poremećaj imuniteta, kao posledicu hromozomske anomalije zbog koje nije mogao da se normalno razvije ni fizički ni psihički.

"Dete >> Pročitaj celu vest na sajtu BKTV News << je imalo ozbiljne tegobe i narušen imunitet tako da je i običan sezonski grip, proliv ili neka blaža infekcija mogla da da isti takav ishod. Kada je pre nekoliko dana to dete dobilo visoku temperaturu od 39 stepeni, mi smo se plašili da nisu moribili i odmah smo ga preveli u sobu, koja je na intenzivnoj nezi jer je prestalo da diše. Da bude tu pokriveno ako krene da izbija ospa i da se pojave morbili, da bi ga izdvojili od druge dece. Međutim, dete je premiulo posle sedam osam sati na mašini za disanje. Sve se desilo za manje od 24 časa. Znači može da bude obična infekcija, a mogu da budu i morbili mi to u ovom trenutku ne možemo da znamo", kaže dr Milojević.

On objašnjava da dvogodišnjaku nije uzeta krv na analizu jer se to čini tek kada izbiju ospe, kako nalaz ne bi bilo lažno negativan.

"Dete je imalo visoku temperaturu, ali nije imalo ospu. Obično kada izbije ospa tada ima smisla uzeti krv za analizu jer su analize tada pozitivne. Nekada kada uzmete krv pre ospe i dete koje zaista ima morbile može da ima negativan nalaz. Zato se čeka da izbije ospa. Međutim, ovde je sve trajalo manje od 24 časa. Dakle, ne isključuje se kao mogućnost ni da je imalo morbile, ali ta bolest nije potvrđena laboratorijski tako da nemamo definitivnu dijagnozu", kaže dr Milojević.

On kaže da se lekari bore za život još jednog dvogodišnjaka koji je na mašini za disanje, a koji nije vakcinisan protiv malih boginja. Reč je o mališanu koji ima oslabljen imunitet jer je prevremeno rođen.

"On ima ospu, ima temperaturu, sve se uklapa u kliničku sliku morbila. Uzeli smo uzorak krvi i očekujemo od ponedeljka da dobijemo potvrdu da to jesu morbili, jer dete nije vakcinisano. Ono je imalo razloga što nije bilo vakcinisano jer ono za svoje dve godine jedno pet ili šest puta imao zapaljenje pluća tako da nije bilo potpuno zdravo da bi moglo da primi vakcinu. On je u teškom stanju na mašini za disanje i vitalno je ugrožen. Svi smo uključeni u borbu za njegov život", dodaje dr Milojević.

Na klinici, gde je proglašena epidemija malih boginja, hospitalizovano je još dvoje dece koja imaju morbile.

"Dosta dece smo vraćali jer kod dece koja su dobrog imuniteta morbili, ne bi trebalo da prave neke specijalne tegobe. Napravili smo posebnu ambulantu na ulazu gde se pregledaju svi slučajevi sumnje na morbile. A deca koja se prime zbog velike verovatnoće da imaju morbile se stavljaju u određene sobe i o njima vode računa određene sestre i određeni doktori da se infekcija ne bi širila. To su preventivne mere koje smo morali da preduzmemo da se infekcija ne bi širila jer kod nas na klinici imamo 20 dece sa akutnim leukemijama. Ne daj bože da se takve stvari prošire kod takve dece", zaključuje on.

Nastavak na BKTV News...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BKTV News. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BKTV News. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.