Kod Todorovića svaka krava ima poseban tretman, pa i jelovnik

Izvor: RTS, 18.Jan.2020, 21:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kod Todorovića svaka krava ima poseban tretman, pa i jelovnik

U štalama Todorovića iz Dublja kod Svilajnca sve su sama šampionska grla simentalske rase. A šampioni, zna se, zaslužuju poseban tretman i sve najbolje, pa i jelovnik za svaku kravu u štali.
Venera, Vanesa, Višnja i Hana – aktuelna šampionka Novosadskog sajma, sve imaju lepa imena, dobro poreklo i pasoše, pa i jelovnike po meri. Todorovići tvrde da su junice i krave kao deca, nešto vole da jedu, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << nešto ne, pa im ugađaju i to sa dobrim razlogom.

"Biramo im hranu stvarno... Ako hoćemo da imamo mleko, da muzemo mleko, krava mora da jede, ne možemo da je ostavimo danas da neće da jede da joj ne damo drugo, moramo da joj biramo hranu da bismo muzli mleko. Mi od toga živimo", kaže Vukica Todorović.
Ipak, najvažnija je ljubav prema životinjama, ističu Todorovići. Ne pamte kada su bili na odmoru. Krava mora da se hrani i na svetak i na petak i da se muze u tačno određeno vreme.
Milan Todorović kaže da je krava Venera 2017. godine bila superšampionka sajma, a njena ćerka je bila šampionka kao prvotelka, kao i da su to krave koje daju otprilike 35 litara mleka.
Na pitanje da li Veneru najviše voli, Milan kaže da je ona posebno mirna. "To smo očuvali od naših krava, nije iz uvoza, majka je od naših krava. Toliko je mirna krava i umiljata", naglašava Milan Todorović.
Todorovići trenutno imaju tridesetak rasnih grla. Mlekari u Kragujevcu svakoga dana isporučuju od 200 do 220 litara mleka. Gaje i ovce, a obrađuju oko 35 hektara zemlje.
"Sada trenutno imamo 36 dinara plus sedam dinara premiju od države. Mislim da bi trebala da bude veća cena mleka, na muku i na rad oko bavljenja mlečnim govedarstvom", navodi Dragan Todorović.
Todorovići sami pripremaju stočnu hranu od svog kukuruza i ječma, a sojinu i suncokretovu pogaču kupuju. Iako je posao zahtevan, od proizvodnje mleka, tvrde, može lepo da se živi.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.