Izvor: RTS, 14.Jul.2020, 18:50

Ko proverava bezbednost u luna parkovima

U istragu nedavne nesreće u selu kod Sombora, kada je zbog pucanja glavnog stuba na ringišpilu povređeno osmoro dece, uključio se i zaštitnik građana. Da li je veći problem masovno okupljanje u vreme korone ili to što zapravo ne postoji zakon koji reguliše ovu oblast pa je lanac odgovornosti i nadležne nemoguće utvrditi.
Kakav bi to vašar bio bez luna parka. A u takvoj atmsferi ne razmišlja se o tome da li postoje dozvole, atesti, da li su sprave >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << pregledane, ispravene. Dok se nešto ne desi.

Lanac ogovornosti i nadležnosti već godinama je teško utvrditi. Nema zakona koji bi regulisao samo ovu oblast, već se to radi na osnovu različitih zakona i podzakonskih akata. Naročito za privremene luna parkove
Za one koji su stalno postavljeni pravila su malo jasnija. Za ovaj koji već 70 godina stoji kod Zoo vrta pribavljene su dozvole od Zelenila, Sekretarijata za urbanizam, Kalemegdanske tvrđave i Zavoda za zaštitu spomenika kulture.
Uz sve to neophodni su i atesti. Jednom godišnje licencirane firme pregledaju sve sprave i izdaju potvrde o ispravsnosti. Zaposleni kontrolišu sprave svakog dana.
"Svaki dan se vrši prvo vizuelna a onda i mehanička provera svega. Prvo, ni jedan objekat ne može da se pusti u rad dok se ne pusti na prazno, što mi kažemo, dva tri puta", objašnjava potpredsednik Međunarodnog udruženja zabavnih parkova i cirkusa Aleksandar Županjevac.
U istragu nedavne nesreće u selu kod Sombora, kada je, zbog pucanja glavnog stuba na ringišpilu, povređeno osmoro dece, uključio se i zaštitnik građana.
On traži od uprave tog grada celokupnu dokumentaciju - da li je vlasnik luna-parka posedovao dozvolu za postavljanje ringišpila i ateste za bezbedan rad, i ko i kad ih je izdao. Za svaki šraf na spravama postoji atest.
"Svi šrafovi koji se uzimaju uzimaju se u licenciranim šrafovskim radnjama koje imaju ateste, sajla koja stoji na panorami je testirana. Postoji jedna fama gde svi pričaju patinsti, tj. zarđali šrafovi na panorami. Da jednom razbijemo tu zabludu, kaljeni šraf 12 puta 9 mora da ima patinu, ako nema patinu, ako sija, ako je onako galvanizovan on ne valja", objašnjava Županjevac.
Epidemiološka situacija uticala je i na rad luna parkova. Otvoreni su, ali posetilaca je malo.
"Luna parkovi su isto mesta rizika, tu jednostavno ne može da se odvoje kao i od svih mesta gde je frekvencija kontakata veća, a pogotovu tih bliskih kontakata koji su mogući. Prema tome ako neko odluči da preuzme taj rizik, u luna parkove obično odlaze sa decom, prema tome zaštitne maske su obavezne i uz to treba voditi računa o distanci što je skoro nemoguće ili je bar malo verovatno", rekao je epidemiolog Predrag Kon.
I iz Batuta preporuka, distanca između dece najmanje metar, u grupi najviše petoro. Maske ne nose deca mlađa od dve godine, oni stariji mogu.
Roditelji bi, ukoliko su u prilici, trebalo alkoholom da obrišu rukohvate. Takođe, ne treba deci kupovati hranu i piće u luna parku, niti im dozvoljavati da, na primer, jedu kokice iz istog pakovanja.
Da bi se olakšalo održavanje distance iscrtane su oznake na mestima za stajanje, postavljene su dezo barijere, sprave se redovno dezinfikuju i svi zaposleni nose maske.
Od subotre uvode i nove mere, pa će maske biti obavezne i za posetioce.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

KO KONTROLIŠE BEZBEDNOST U LUNA PARKOVIMA Za svaki šraf na spravama postoji atest, a boja šrafa otkriva da li je sprava sigurna ili bi trebalo da ZABRANITE DETETU DA SE VOZI

Izvor: Blic, 14.Jul.2020

Sezona vašara, uprkos novom buktanju korona virusa širom Srbije, nezamisliva je bez luna parkova. Bezbednost prostora u kom uživaju najmlađi posetioci nije uvek zavidna, što se nedavno dokazalo i u selu kod Sombora kada je zbog pucanja glavnog stuba na ringišpilu povređeno osmoro dece.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.