Ko koristi oružje, nema pravo na    služenje u civilu

Izvor: Blic, 27.Mar.2009, 07:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ko koristi oružje, nema pravo na služenje u civilu

Vlada Srbije uputila je u skupštinsku proceduru Predlog zakona o civilnoj službi koje je izradilo Ministarstvo odbrane. Njime se uređuju prava vojnih obveznika koji se pozivaju na prigovor savesti, odnosno civilno služenje vojske, finansiranje i izricanje kazni.

Prema nacrtu zakona, Ministarstvo odbrane je dužno da regrutu dostavi obaveštenje o njegovom pravu na civilno služenje vojske u pozivu za uvođenje u vojnu evidenciju i odsluženje vojnog roka.

Pravo na >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << civilno služenje vojske, kako predviđa nacrt zakona, ne mogu ostvarivati osuđivani, oni koji su posedovali ili poseduju dozvolu za nošenje ili držanje oružja, podnosioci zahteva za nošenje ili držanje oružja. Na prigovor savesti nema pravo ni vojni obveznik koji se bavio ili se bavi prodajom ili popravkom oružja ili municije, protiv koga je pokrenut ili se vodi krivični postupak. To pravo ne može da ostvari ni vojni obveznik koji je više puta prekršajno kažnjavan ili osuđivan za izazivanje ili učestvovanje u neredima i tučama i ako je registrovan kao vlasnik ili kolekcionar vatrenog ili trofejnog oružja.

Niko ko je bio ili jeste član lovačkog, streljačkog, streličarskog ili drugog kluba, društva ili udruženja koje u svojim aktivnostima ima upotrebu hladnog ili vatrenog oružja ne može da ostvari pravo na služenje civilnog vojnog roka.

Predviđene kazne za prekršioce

- Od 10.000 do 50.000 dinara ili kaznom zatvora do 60 dana biće kažnjen obveznik ako bez opravdanog razloga napusti civilnu službu

- Od 10.000 do 50.000 dinara ili kaznom zatvora do 30 dana biće kažnjen regrut ako se u propisanom roku ne prijavi nadležnoj jedinici

- Od 50.000 do 150.000 dinara biće kažnjena organizacija ili ustanova koja prema osobi koja služi civilni rok postupa na nedostojanstven način

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.