Izvor: B92, 13.Feb.2004, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Knjige na poklon zatvorenicima u Vranju

Vranje -- Odbor za prava čoveka u Vranju poklonio je u petak Okružnom zatvoru u ovom gradu blizu 450 knjiga, koje su prikupljene u akciji "Knjiga za zatvor". Predsednik Odbora za prava čoveka Suzana Antić-Ristić podsetila je na odredbu Univerzalne deklaracije o ljudskim pravima, koja precizira da "prema svakom čoveku koji je lišen slobode treba postupati čovečno i uz poštovanje njegove ličnosti". On je rekla da je ista akcija organizovana u Vranju, Leskovcu, Nišu, Boru i Novom >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Pazaru. U akciji je prikupljeno oko 1500 knjiga, a organizatori su Resurs centri u ovim gradovima i KRIS mreža Odbora za ljudska prava.

Upravnik vranjskog zatvora Dejan Kostić rekao je FoNetu da je zatvorska biblioteka imala sedamdesetak knjiga i da će ovaj poklon kvalitetno upotpuniti slobodno vreme zatvorenika. "Od 16. do 24. februara u organizaciji OEBS i MUP Srbije u Okružnom zatvoru u Vranju biće organizovana obuka za zatvorske čuvare", kaže Kostić. Reč je o obrazovanju zatvorskih čuvara sa akcentom na ljudska prava kao i međunardone standarde ponašaja u zatvorima.

Pored toga, svake nedelje će u zatvorsku biblioteku besplatno stizati po tri primerka privatnog nedeljnika "Novine vranjske" i opštinkog glasila "Slobodna reč".

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.