Izvor: B92, 05.Apr.2006, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Knjiga o Romima u Srbiji

Beograd, Smederevo -- Knjiga "Umetnost preživljanja: Gde i kako žive Romi u Srbiji" predstavljena u beogradskom Institutu za filozofiju i društvenu teoriju.

Autori dela su Božidar Jakšić i Goran Bašić. Božidar Jakšić je na konferenciji za novinare kazao da je knjiga napisana kako bi se javnosti u Srbiji, posebno nosiocima vlasti, ukazalo na probleme Roma. Prema njegovim rečima, istraživanja u knjizi pokazala su i da je socijalna distanca prema Romima u Srbiji manja >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << nego u nekim drugim evropskim zemljama.

Član Svetskog parlamenta Roma Dragoljub Acković ocenio je da i sam naslov o "preživljavanju" Roma u Srbiji svedoči o surovoj realnosti. "Pogledajte na ulici čija zadnjica viri iz kontejnera - Romi i penzioneri", rekao je Acković. Prema njegovim rečima, Romi u Srbiji žive već osam ili devet vekova, a trenutno u Republici ima više od 600 romskih naselja.

Rajko Đurić, predsednik Udruženja Roma u SCG, rekao je da je studija jedno od najznačajnijih dela o Romima u Srbiji od 1991. godine. "Danas se narodi dele na one koji žive i na one koji preživljavaju", rekao je Đurić. Prema njegovim rečima, u Evropi živi oko 12 miliona Roma, što ih čini najbrojnijom manjinom na tom kontinentu.

Ugovor o školovanju romske dece

Ugovor o školovanju romske dece u predškolskoj ustanovi Naša radost potpisan je danas u okviru projekta Dekada Roma u Smederevu. Projekat ima za cilj da omogući romskoj deci veću dostupnost predškolskih ustanova, a ugovori su već potpisani s tridesetak tih ustanova. Predsednik Izvršnog odbora Nacionalnog saveta Roma Ljuan Koka izjavio je da završenu osnovnu školu ima 15 odsto Roma, a srednju njih 7,3 odsto. "Višu ili visoku spremu ima 0,3 odsto Roma" rekao je Koka i dodao da se zbog stereotipa, jezičkih, društvenih i socijalnih podela romsko dete češće odluči za ulicu nego za predškolsku ustanovu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.