Kjuriositi sa Marsa poslao prvu panoramsku sliku

Izvor: TvojPortal.com, 10.Avg.2012, 13:49   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kjuriositi sa Marsa poslao prvu panoramsku sliku

PASADENA, 9. augusta 2012. (Beta) - Robotsko vozilo "Kjuriositi" (Curiosity) američke svemirske agencije NASA u četvrtak je sa Marsa poslalo prvu panoramsku kolor fotografiju kratera Gejl, u koji se ta sonda spustila.Od sletanja na Mars u nedelju uveče, sonda je na Zemlju poslala nekoliko fotografija, ali do sada crno-belih i slabije rezolucije, i jedan video snimak slabijeg kvaliteta koji prikazuje poslednjih nekoliko minuta same operacije spuštanja robota.



Na >> Pročitaj celu vest na sajtu TvojPortal.com << sajtu NASA-e objavljeno je da je panoramska mozaik-fotografija sačinjena od 130 slika, od kojih svaka ima rezoluciju 144 sa 144 piksela, a izabrani pojedini delovi panoramske fotografije, koji imaju rezoluciju 1.200 sa 1.200 piksela, biće na zemlju poslati kasnije.
"Kjuriositi" naredne dve godine na Marsu ima misiju da slika okolinu, prikuplja i analizira uzorke tla, kako bi se ustanovilo da li su u krateru Gejl nekada postojali uslovi za razvoj mikroskopskih organizama.

Nastavak na TvojPortal.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta TvojPortal.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta TvojPortal.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.