Kišobrančić za krvni sud

Izvor: Politika, 13.Apr.2008, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kišobrančić za krvni sud

Metode ugradnje specijalnih stentova, koji do sada nisu viđeni u Srbiji, strani stručnjaci će demonstrirati od 16. do 19. aprila kod više od 40 naših najtežih pacijenata

Četvrti put zaredom, u Beograd stižu vrhunska imena iz oblasti interventne kardiologije da bi na Internacionalnoj medicinskoj radionici, zajedno sa kolegama iz Srbije, besplatno operisali najteže srčane bolesnike. Oni će i ovog puta bez otvaranja grudnog koša rešavati slučajeve suženja krvnih sudova >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << i to onih najsitnijih i najsloženijih, kod kojih su kardio-hirurzi često nemoćni.

Od 16. do 19. aprila, dok u salama za kateterizaciju Kliničkog centra Srbije doktori sa poznatih klinika u Londonu, Milanu, Šangaju ili Frankfurtu budu operisali pacijente sa hroničnim zakrečenjem krvnih sudova ili urođenim manama na srcu, lekari iz cele Srbije imaće priliku da ove intervencije prate posredstvom kamera u beogradskom hotelu „M” .

– Mnoge složene ugradnje stenta rade se i kod nas, ali one najteže slučajeve, koje ne možemo slati u inostranstvo, jer tamo ove intervencije koštaju i do 30.000 evra, imamo priliku da uradimo zajedno sa najpoznatijim svetskim interventnim kardiolozima, koji, zahvaljujući prijateljstvu dolaze svake godine. Oni će i ovaj put operisati oko 40 pacijenata koje smo mi pripremili – kaže za „Politiku” profesor dr Milan Nedeljković, organizacioni direktor kursa i načelnik prijema i dnevne bolnice Klinike za kardiologiju KCS.

Na predstojećem kursu, lekarima u Srbiji prvi put će biti demonstrirana metoda ugradnje specijalnog stenta koji se stavlja na mesto račvanja krvnih sudova, koju će raditi profesor Karlo di Mario, šef kardiologije sa Klinike „Rojal Brompton” u Londonu. I ovom prilikom operacije će raditi čuveni profesor Alberto Kolombo iz Milana, koji je operisao i neke političare iz Srbije i Crne Gore.

Kako rešiti problem zapušenih koronarnih arterija kod pacijenata sa hronično zapušenim krvnim sudovima, kod kojih je operacija bajpas urađena pre mnogo godina, predstaviće profesor Nikolas Rajnfard iz Frankfurta, koji novim tehnologijama i jakim koronarnim žicama sada rekonstruiše te krvne sudove i uspostavlja bolju cirkulaciju. Dr Zon iz Šangaja prikazaće tehniku primene posebnih stentova, proteza u vidu kišobrana, koji se češće primenjuju kod žena. Kod pacijentkinja tromb iz noge koji stigne do mozga uzrokuje prolazne poremećaje svesti, ali i moždane udare, pa je ovo novi, efikasan način za rešenje problema.

Na ugradnju stenta u Kliničkom centru Srbije sada se, prema Nedeljkovićevim rečima, čeka najduže od tri do četiri meseca, dok je ranije taj period bio i duži od osam meseci. Podsećamo da se na inicijativu akademika Miodraga Ostojića, kardiologa i direktora ove Internacionalne radionice, intervencije ugradnje stenta rade i u dane vikenda. Tako je za tri godine urađeno oko 1.300 ovih operacija kod pacijenata u akutnom infarktu, a dr Nedeljković objašnjava da je tim poduhvatom smanjena smrtnost od infarkta bar za polovinu. To su slučajevi akutnog infarkta kod kojih dolazi do velikog zgrušavanja krvi i gde sami lekovi ne mogu da otvore krvni sud. Samo mehanikom, odnosno tehnikama interventne kardiologije u primeni antitrombocitne terapije intravenski, znači agrastatom u tečnom obliku, ugrađeni stentovi se u 24 časa od ugradnje ne zapuše i dobija se bitka protiv infarkta.

O. Popović

[objavljeno: 14.04.2008]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.