Kineski robot pobedio ljude na popularnom kvizu znanja!

Izvor: NovaEnergija.net, 13.Feb.2017, 16:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kineski robot pobedio ljude na popularnom kvizu znanja!

Jesu li roboti pametniji od ljudi?
Robot po imenu Wangzai pobedio je ljudske protivnike na popularnom kvizu znanja u Kini.
Robot je delo kineske kompanije i internet pretraživača Sogou, a pažnju javnosti ova inteligentne maišina privukla je učestvovanjem u kvizu znanja “Yizhan Daodi“, kineskoj verziji popularnog američkog kviza “Who’s Still Standing”.
Reč je o robotu s veštačkom inteligencijom koji raspolaže bogatom bazom informacija >> Pročitaj celu vest na sajtu NovaEnergija.net << i sposobnošću imitiranja ljudi, što mu je bilo dovoljno da pobedi na kvizu na kojem su sučestvovali visokoobrazovani ljudi, među kojima je bio i jedan s Harvarda.
Publika je uživala u kvizu i ovacijama pozdravljala brzo odgovaranje na postavljena pitanja. Robot je odgovore davao u istoj sekundi završetka čitanja pitanja. To je bila najbolja potvrda ranijih tvrdnji stručnjaka koji su rekli da su stvorili robota koji samostalno analizira informacije iz okruženja, brzo percipira i odgovara na postavljena pitanja i zadatke.
Ovo nije jedini robot s veštačkom inteligencijom kojeg su Kinezi proizveli u poslednje vreme. Prošlog meseca je robot Xiaodu, delo tehnološkog diva Baidu, pobedio na takmičenju prepoznavanja likova i glasa ljudi.
Tehnološke kompanije najmnogoljudnije zemlje sveta već nekoliko godina ulažu velike napore kako bi preuzele vođstvo u svetu veštačke inteligencije, a prema službenim podacima kineske kompanije su samo prošle godine u tu svrhu potrošile 2,6 milijardi dolara.
Izvor: dnevnik.hr, b92.net

Nastavak na NovaEnergija.net...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NovaEnergija.net. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NovaEnergija.net. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.