Kina na ivici ekološke katastrofe

Izvor: Vostok.rs, 01.Feb.2013, 14:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kina na ivici ekološke katastrofe

01.02.2013. -

Neophodno je da prestane zagađivanje životne sredine i tada će biti lakše izboriti se sa prirodnim anomalijama, koji su danas primetni u Kini. Ovako ruski stručnjaci komentarišu situaciju sa gustom maglom, smogom i dimom kojima su obavijeni centralni i istočni regioni Kine. Ovo je pojava bez presedana za svo vreme meteoroloških posmatranja.

U pitanju je kombinacija vrlo visokog atmosferskog pritiska, jake koncentracije emisije toksičnih gasova i opasnih >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << materija. Između ostalih, izduvni gasovi automobila, kaže ekspert Instituta za Dalekoistočne studije, Igor Ušakov. On je podsetio da samo u Pekingu sa 20 miliona ljudi - 4 miliona vozila, ne računajući nerezidentni transport. Ovo, upravo, predstavlja pravu ekološku katastrofu, i dodao:

- To je povezano sa ljudskim aktivnostima pod nepovoljnim okolnostima. Pojava ima i veštački i prirodni karakter. Ovo je ozbiljan problem za Kineze. Već se pojavila socijalna dimenzija i nastale socijalne posledice. Prošle godine, za 30% se uvećao broj protesta, koji se odnose na stanje životne sredine. Voda je neispravna, vazduh je zagađen. Nedavno je "Kina danas", priznala da su osobe preko 50 godina, koje žive južno od Jangcekjnga, već osuđene zbog zagađenja teškim metalima. Iznenađuje iskrenost kineskih medija: u vezi sa zamagljenošću, na 18 Kongresu KP Kine govorilo se o prelepoj Kini, a čitavo nebo je crno. Oni prilično pojednostavljuju problem.

Magla, smog i dim nad Kinom, stručnjacima su dali novi razlog za uključivanje alarma. Potrebno je brže prevoditi energetiku i drugu industriju na čistije izvore energije, rekao je za "Glas Rusije" programski menadžer za politiku zaštite životne sredine od goriva i energetskih kompleksa Svetskog fonda divlje prirode Aleksej Knižnikov:

- Do sada, energetika Kine se, uglavnom, zasniva na uglju. I to su vrlo visoke emisije štetnih otpadaka. Potrebno je povećati udeo čistih goriva, posebno prirodnog gasa u energetskom balansu Kine. Moramo da izgradimo gasovod do Kine da bi se konvertovale elektrane sa uglja na gas.

Sada se u zoni ekološke katastrofe nalazi oko sedmina kineske teritorije. Štaviše, u Pekingu je zabeležen najveći, šesti nivo, ekološkog rizika. Stručnjak Instituta za Dalekoistočne studije RAN Andrej Ostrovski, na pitanje da li postoji opasnost od katastrofe, odgovorio je:

- Ako to potraje još mesec dana, ako vetra ne bude i ako ostane visoki pritisak, to može postati katastrofa. Prošlo je već pola meseca.

U narednim danima, u centralnim i istočnim delovima Kine vremenski prognozeri predviđaju manju kišu i sneg.

Natalija Kašo,

Izvor: Glas Rusije, foto: EPA    

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.