Kakvo će dete postati kad odraste u homoseksualnoj porodici

Izvor: Vostok.rs, 14.Jun.2013, 15:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kakvo će dete postati kad odraste u homoseksualnoj porodici

14.06.2013. - Putin spreman da potpiše zakon koji zabranjuje homoseksualnim parovima da usvajaju rusku decu

Odnos prema homoseksualnim brakovima je danas verovatno socijalni problem o kojem se najviše diskutuje. Dok jedne zemlje legalizuju takve saveze dajući im ista prava kao i tradicionalnim porodicama, druge države, naprotiv, zakonima ograničavaju prava homoseksualnih parova. Naučnici sa svoje strane upozoravaju na to da vaspitavanje u homoseksualnoj porodici može biti >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << traumatično za dete.

Homoseksualnim porodicama usvajanje dece neće biti dozvoljeno u Kazahstanu. Ovo je izjavila predsednica Komiteta za zaštitu prava dece ministarstva obrazovanja i nauke zemlje Raisa Šer. Po njenim rečima, ovakva usvajanja nisu u protivrečnosti samo s lokalnim mentalitetom, već i s pravnim normama. Po zakonu, brakom se u Kazahstanu smatra samo savez između muškarca i žene. „Zbog toga se kod nas na usvajanje deca daju samo u potpune porodice, u kojima postoje tata i mama – muškarac i žena,“ – rekla je predstavnica Ministarstva obrazovanja. S ovakvim pristupom se slažu psiholozi. Oni ističu da će dete iz homoseksualne porodice neizbežno postati objekat podsmeha vršnjaka iz običnih porodica.

Problem usvajanja kazahstanske dece od strane homoseksualnih parova našao se u centru pažnje nakon što su vlasti zemlje zabranile da se deca daju francuskim porodicama. Podsetićemo da je Francuska nedavno dopunila spisak zemalja koje su legalizovale istopolne brakove. Nakon ulaska u ovaj klub on broji već 16 država. Međutim, raste i broj zemalja čiji lideri i zakonodavci objavljuju privrženost tradicionalnim vrednostima. Na primer, nedavno je vicepremijer Ukrajine Jurij Bojko izjavio da je jedino pitanje u kojem se vlasti i opozicija zemlje slažu – negiranje homoseksualnih brakova. A ruski predsednik Vladimir Putin je izjavio da je spreman da potpiše zakon koji zabranjuje homoseksualnim parovima da usvajaju rusku decu čim dokument bude na njegovom stolu. Protiv homoseksualnih brakova i usvajanja dece ne zalažu se samo ljudi u Istočnoj Evropi. Neke zemlje Zapadne Evrope se prema ovakvim promenama takođe odnose negativno, smatra predsednik Instituta za nacionalnu strategiju Mihail Remizov.

- Bezuslovno, ima evropskih zemalja koje nikad, ili barem u vidljivoj perspektivi sigurno neće doneti slične odluke. To su katoličke zemlje kao što su Poljska ili Italija. Naravno, one će pratiti da procesi usvajanja ne dozvoljavaju prošireno poimanje termina „porodica“ koji je usvojen zakonima u Holandiji, a sad još i u Francuskoj.

Nedavno su objavljeni rezultati istraživanja koje je izvršio američki sociolog Mark Regnerus. On je anketirao 3000 odraslih ispitanika koje su vaspitali predstavnici netradicionalne orijentacije. Prikupljeni podaci očigledno pokazuju čime je bremenita situacija kad dete odrasta u takvoj porodici. Tako je na primer, 25% vaspitanika homoseksualnih roditelja imalo ili ima venerične bolesti. Kod dece koja se vaspitavaju u normalnim porodicama ovaj pokazatelj nije veći od 8%. Pritom se deca koju su vaspitali homoseksualni roditelji mnogo lojalnije odnose prema preljubi u braku. Za nešto normalno preljubu smatra njih 40% dok samo 13% dece odrasle u heteroseksualnim porodicama preljubu smatra normom. 31% dece koje je vaspitala mama-lezbejka i 25% onih koji su odrasli s ocem-homoseksualcem ponekad su bili prinuđeni na seks uprkos njihovoj volji (između ostalog, i od strane roditelja). U slučaju s heteroseksualnim porodicama o tome govori samo 8% ispitanika. I na kraju, ono što je glavno: ako je jedan od roditelja imao homoseksualne veze dete koje je on vaspitao s verovatnoćom do 40% takođe neće postati potpuno heteroseksualno.

Artem Kobzjev

Izvor: Glas Rusije, © Kollaž: «Golos Rossii»    

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.