Kako vratiti zadužbine pod okrilje univerziteta

Izvor: RTS, 17.Jan.2020, 07:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kako vratiti zadužbine pod okrilje univerziteta

Za uspešan rad univerziteta, osim dobrih profesora, važne su i finansije, kao i rad samih zadužbina koje visokoškolska ustanova ima.
Ukupno finansiranje visokoškolskih ustanova, u ovom trenutku je vrlo raznoliko, tvrde nadležni, tako da ovaj višedecenijski problem treba što pre rešiti.

"Za pojedine fakultete te stavke materijalnog održavanja samih zgrada, su vrlo velike, a još i troškovi >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << za eksperimentalnu nastavu su ekstremno veliki tako da ni jedan fakultet državnim sredstvima ne pokriva te troškove nego mora sam da dodaje iz sopstvenih sredstava", kaže rektorka Univerziteta u Beogradu Ivanka Popović.
"Imate da neko stiče i visoke prihode, neko po ovim modelima uredbi dobija čak više novca nego što mu treba. Nemate ni jasnu sliku koje to programe treba da bolje finansiramo a koje manje. Svakako ćemo doći do bolje formule da one fakultete koje moramo da imamo i to su fundamentalne nauke i ostalo moramo da pomognemo sa više novca - i država, ali i da oni koji imaju dosta svojih sopstvenih prihpoda ne trče svaki čas da zahtevaju još više novca", ističe ministar prosvete Mladen Šarčević.
Pitanje zadužbina je jako osetljiva tema za Univerzitet u Beogradu, kaže rektorka Popović, jer Univerzitet nije bio uključen u priču o restituciji.
"Mi smo zajedno sa SANU i Maticom Srpskom podneli državi predlog jednog zakona koji bi se bavio restitucijom ove tri značajne nacionalne institucije. Ja se nadam da će to pomoći jer u suprotnom mi ćemo izgubiti naše zadužbine, vremenom, samo se postavlja pitanje brzine kojom će ići pravosudni organi. A to bi bio zaista jedan veliki gubtitak za Univerzitet u Beogradu, a da ne kažem i flagrantno kršenje volje zadužbinara", naglasila je rektorka Popović.
"Po meni je uloga menadžera jako bitna da se taj kapital dobro uposli. Mora još mnogo toga da se radi, jer znate i sami da neku imovinu ni ne možete dobiti jer je nekoliko puta menjala vlasnika itd. ali je činjenica da se dobija nadoknada. Ja očekujem da se zajedničkim timovima oko toga pozabavimo jer Beogradski ima dosta toga što je nasledio", rekao je ministar Šarčević.
Zadužbine u beogradu njih 77, izgubili su imovinu ‘50-tih godina prošlog veka nacionalizacijom i počeli su da se gase. Do sada je onovljen rad 11 zadužbina i tri fonda.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.