Kako osmaci da izaberu zanimanje

Izvor: Glas javnosti, 10.Jun.2011, 07:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kako osmaci da izaberu zanimanje

BEOGRAD - Projekat "Profesionalna orijentacija", čija je realizacija počela juče, treba da osposobi učenike završnih razreda osnovnih škola da lakše izaberu zanimanje, izjavio je ministar prosvete i nauke Žarko Obradović.

Obradović je na konferenciji za novinare u Beogradu rekao da je cilj tog projekta podrška uspostavljanju sistema profesionalnog usmeravanja mladih u Srbiji u skladu sa Zakonom o osnovnom obrazovanju i nacionalnom strategijom za karijerno vođenje.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti <<
Obradović je rekao da je projekat veoma značajana jer doprinosi podsticanju i oposobljavanju učenika za adekvatno donošenje odluka u vezi sa izborom zanimanja, odnosno pospešuje razvijanje samostalnosti i odgovornosti mladih ljudi za vlastite odluke.

"Na kraju obaveznog obrazovanja učenici se nalaze pred važnom životnom odlukom - šta dalje, koju školu sledeću upisati", rekao je Obradović i dodao da je izbor buduće škole za većinu izbor budućeg zanimanja.

Ukazao je, međutim, da moderni uslovi sve više utiču da se sa "izborom škole i profesijom u životu ne susrećemo samo jednom".

"Nove generacije treba da budu sposobne i spremne da samostalno i adekvatno donose odluke u vezi sa izborom zanimanja u različitim periodima svoga života", kazao je Obradović.

Ambasador Nemačke u Beograd Volfram Mas rekao je da je izbor zanimanja jedna od najvažnijih odluka koju pojedinac donosi i odluka koja ima najveće posledice.

Kako je rekao, u toj životnoj fazi mladi nisu toliko svesni svojih prednosti, snaga, sposobnosti i sklonosti i zbog toga nemaju saznanja o zahtevima i potrebama tržišta rada.

U projekat "Profesonalna orijentacija" uloženo je tri miliona evra, a realizuje se uz partnerstvo Ministarstva prosvete i nauke, Ministarstva omladine i sporta i nemačkog Udruženja za međunarodnu saradnju GIZ.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.