Kako je Bratislav Gašić unazadio Muzej Vazduhoplovstva i kako mu je Aleksandar Vulin za to uručio zahvalnicu

Izvor: TangoSix.rs, 30.Avg.2017, 17:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kako je Bratislav Gašić unazadio Muzej Vazduhoplovstva i kako mu je Aleksandar Vulin za to uručio zahvalnicu

Da se ministar odbrane Aleksandar Vulin, kao i svi njegovi prethodnici (nema nevinih u Srbiji), okoristio blagodeti besplatnog političkog PR-a koje nudi Ministarstvo odbrane nije ništa neobično. Da je po prvi put uspeo da kroz instituciju istog ministarstva provuče i moto-sport bizarno je bilo samo onima koji prate ovaj sektor sa nešto više pažnje. Međutim, današnja vest Ministarstva odbrane još jedan je simpatičan biser u niski besmisla koji ovoga puta može biti prilično >> Pročitaj celu vest na sajtu TangoSix.rs << bolno (po aktere) rekonstruisan.
Pa hajde da uradim baš to.
Sprdnja intro Kako saopštava Ministarstvo odbrane, ministar Aleksandar Vulin uručio je danas Specijalnu zahvalnicu direktoru Bezbednosno-informativne agencije Bratislavu Gašiću za njegov „lični doprinos i angažovanje, koji su doveli do prenosa osnivačkih prava i obaveza Muzeja vazduhoplovstva – Beograd na Republiku Srbiju.“
Ako pretpostavimo da je normalno da neko dobije zahvalnicu zato što je jedan muzej, sa artefektima pod istorijskom zaštitom, umesto u Ministarstvo kulture „doveo“ u Ministarstvo odbrane (poslednje mesto koje bi nekom edukovanom palo na pamet) onda možemo uzeti u obzir i obrazloženje iz vesti:
– U Muzeju se nalazi istinsko bogatstvo, on je izuzetan spomenik istorije koji se više decenija nalazio u nerešenom statusu. Ugovorom o prenosu osnivačkih prava, potpisanom 15. marta ove godine sa ovlašćenim predstavnicima osnivača nekadašnjeg Muzeja jugoslovenskog vazduhoplovstva, stvoreni su uslovi da ta institucija postane vlasništvo Republike Srbije. Ovim priznanjem želimo da se zahvalimo Bratislavu Gašiću na njegovom trudu i viziji koji su do toga doveli. Ministarstvo odbrane će se u budućnosti starati da se muzejsko blago sačuva za generacije koje dolaze. – rekao je ministar Vulin a dodaje se da će Muzej vazduhoplovstva – Beograd biti od 1. januara naredne godine u vlasništvu Republike Srbije, a njime će rukovoditi Ministarstvo odbrane.
Dakle jedan muzej postaje vlasništvo vojske.
Sprdnja prolog Da Bratislav Gašić poseduje bilo kakav senzibilitet prema vazduhoplovnoj zaostavštini mogli bi da demantujemo faktuelno povratkom u ne tako daleku istoriju kada je bio gradonačelnik Kruševca i kada je sam sebi dodelio lovački avion MiG-21.
Naime, Gašić (tada gradonačelnik Kruševca) tražio je u martu 2014. godine od Ministarstva odbrane jedan stari avion ne bi li ukrasio lokaciju koja je „vazduhoplovno uzurpirana“. Nešto kao kada je „Airport City“ na Novom Beogradu dobio Orla. Ništa sporno, ništa nelegalno ali prilično besmisleno.
Bez ulaženja u adekvatnost postavljanja letelice i opravdanost pratećih troškova da se cela stvar izvede, ono što je komično bilo je sledeće – Gašić ubrzo posle molbe koja mu je od strane Ministarstva odbrane usvojena i kada se navodi da on tim činom „doprinosti popularizaciji srpskog vojnog vazduhoplovstva, očuvanju njegovog ugleda i tradicije“ postaje ministar odbrane. Novi ministar odbrane u novembru potpisuje odluku kojom se cela stvar finalizuje. Dakle ministar Gašić potpisuje da se gradonačelniku Gašiću odobri molba. Simpatična slučajnost, avion je bio star, reklo bi se ništa strašno.
Strašno dolazi kasnije.
Strašno Obilazak ministra odbrane vazduhoplovnog muzeja 23. septembra 2015. godine ostaće zapisan u analima zloupotrebe Ministarstva odbrane zarad PR aktivnosti kao vanredno blamantan.
Dan pre Gašićevog obilaska „kontrola“ nad muzejem je preuzeta razvaljivanjem vrata kancelarije dotadašnjeg direktora.
Gašić je tada nakon obilaska celog muzeja i promocije njegovog novog direktora gledajući opšti raspad prilaznog stepeništa (stepenište u identičnom raspadu i danas) izrekao antologijsku izjavu: „Za godinu dana ovo mora da bude reprezentativno!“.
„Odlukom Vlade Srbije“ tada je postavljen novi direktor muzeja, vojni penzioner, Miroslav Knežević.
Tango Six se tada posebno interesuje za Gašićeve izjave da „postoje dokumenti koji dokazuju da su osnivačka prava preneta na Republiku Srbiju“ i da „Vlada Republike Srbije ulazi u svoj muzej“.
Zahtevom za pristup informacijama od javnog značaja saznajemo da je Gašić tada obmanuo javnost (zlobni bi rekli i Vladu Srbije) i da Ministarstvo odbrane nije prikupilo ni jednu saglasnost od originalnih osnivača institucije. Dakle tog septembra svita oficira je bila medijski zloupotrebljena, prodefilovali su kroz muzej ne bi li se ispostavilo da je odluka o „preuzimanju“ u potpunosti nelegalna. Tako je, pre dve godine, prošao prvi Gašićev pokušaj za ono za šta je danas dobio zahvalnicu.
Pomenuti novi direktor Knežević, uvidevši da je sve jedna prilično nelegalna sprdačina i da po sili zakona ne može da preuzme vlast, posle samo 30 dana podnosi ostavku.
Gašićeva naredba „da za godinu dana ovo bude reprezentativno“ nikada nije izvršena, „civilni“ direktor u čiju su kancelariju ušli razvaljivanjem vrata i dalje je ostao direktor.
Vlada Srbije zatim, ponovo kršeći procedure, imenuje sledećeg direktora, vojnog penzionera, koji posle par meseci takođe podnosi ostavku videvši da ne može da upravlja muzejem legalno – Privredni sud ne želi da izvrši priznavanje imenovanja novih Gašićevih direktora, oni nemaju pristup bankovnom računu, zaposleni zbog toga dva meseca ne primaju plate.
Od Gašićevog trijumfalnog „uvođenja reda“ za sedam meseci menja se troje direktora.
Treći, sadašnji, direktor (pogađate: takođe vojni penzioner) konačno doživljava da se originalni osnivači odriču svojih osnivačkih prava (ali za vreme ministrovanja Zorana Đorđevića) i tek tada Ministarstvo odbrane legalno „preuzima muzej“ – dve godine od kada je Gašić rekao da će se to dogoditi.
Novi direktor se trudi da sačuva i civilno vazduhoplovno nasleđe ali i navodno prisluškuje svoje zaposlene.
Vojska sada „čuva“ muzej i od Gašićeve medijske parade, osim zemaljskih radova u dvorištu muzeja (što jeste bilo potrebno i vredno je) Ministarstvo odbrane nije uložilo u njega ni dinar.
Ukoliko vas interesuje hronologija besmisla Muzeja vazduhoplovstva pogledajte detaljno Tango Six izveštavanje ovog fenomena.
Ukoliko želite da ponovo vidite nešto neprijatno kliknite ovde.




The post Kako je Bratislav Gašić unazadio Muzej Vazduhoplovstva i kako mu je Aleksandar Vulin za to uručio zahvalnicu appeared first on Tango Six.

Nastavak na TangoSix.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta TangoSix.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta TangoSix.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.