Kako da se kontrola trošenja novca ne pretvori u kontrolu medija

Izvor: RTS, 29.Okt.2018, 20:58   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kako da se kontrola trošenja novca ne pretvori u kontrolu medija

Mediji novac od države dobijaju kroz projekte, propisano je Zakonom o javnom informisanju i medijima 2015. Kako da se kontrola datih sredstava ne pretvori u kontrolu medija, raspravljalo se na regionalnoj konferenciji "Projektno sufinansiranje medija".
Koliko su nove tehnologije olakšale posao medijima, toliko su ih i dovele u nepovoljan položaj. Uticaj klasičnih medija opada, a uz to sve su siromašniji >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << jer se oglašivači sele na internet.

Lokalnim medijima prva bi pomoć trebalo da pruži lokalna samouprava, smatraju novinari.
Predsednik Udruženja novinara Srbije Vladimir Radomirović ističe da bi lokalnim samoupravama u Srbiji trebalo da se uvede obaveza da izdvajaju minimalna budžetska sredstva godišnje za medije, pre svega lokalne.
"Tražimo da to bude dva odsto godišnjeg budžeta", precizirao Radomirović.
Na tržištu oglašavanja u Srbiji, koje vredi oko 150 miliona evra, lokalni mediji gotovo da nisu prepoznati. Slično je i u Hrvatskoj.
"Mediji koji žele kritički biti raspoloženi i pisati o stvarima koje zanimaju javnost najčešće su meta tih, mi ih zovemo u HND – lokalnih šerifa", napominje predsednik Hrvatskog novinarskog društva Hrvoje Zovko.
Suočeni s manjkom komercijalnih prihoda, mediji u BiH se sve više oslanjaju na sredstva iz budžeta.
"Od deset kantona – pet ima svoje radio-televizije i one se uglavnom finansiraju iz budžeta i nije problem finansiranje već način kontrole RTV kuća, jer onaj ko daje novac strogo, jasno diriguje", ukazuje predsednik Udruženja bosanskohercegovačkih novinara Marko Divković.
A mora li uvek tako da bude?
Pomoćnica ministra za informisanje i medije Slavica Trifunović smatra da uopšte ne treba da postoji pritisak ako se mediji finansiraju iz budžeta ili ako ih finansira država.
"Ja sam skoro bila u Austriji i tamo se plaća pretplata 26 evra za javne servise, regionalne javne servise i deo se izdvaja za lokalne regionalne medije. Takođe, država direktno finansira sve medije, i oni kažu i tvrde da su nezavisni", kaže Trifunovićeva.
U Srbiji postoji 2.300 medija, a Ministarstvo kulture i informisanja ove godine izdvojilo je za sufinansiranje osam medijskih projekata, ukupno 275 miliona dinara.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.