Kako da mladi prepoznaju korupciju, antikorupcijski čas za maturante

Izvor: RTS, 17.Dec.2019, 21:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kako da mladi prepoznaju korupciju, antikorupcijski čas za maturante

Pripadnici MUP-a s drugim nadležnim institucijama održali su 4. antikorupcijski čas učenicima završnih razreda pet škola u Poljoprivredno-hemijskoj školi u Obrenovcu. Cilj kampanje je da se mladima približi problem korupcije i pojasne mehanizami za borbu protiv nje.
Šta je korupcija, ko se i kako bori protiv ove društvene pošasti - o tome je više od 200 maturanata prvi put razgovaralo sa onima >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << koji se svakodnevno susreću s njom - tužiocima, inspektorima, sudijama i nevladinim organizacijama.

"Prvi štand je tužilaštvo gde nam je govorila kako se otkriva korupcija i da to uopšte nije lako", kaže maturant.
"Ne bih znala kome da prijavim da neko prima mito, jer niko nas tome nije učio", ističe maturantkinja.
Kažu da su danas naučili kome treba da prijave, kome da se obrate i šta dalje da rade.
Od početka godine antikorupcijski čas održan je u još tri grada - Kraljevu, Novom Sadu i Nišu. Časovi su pokazali da učenici pretežno prepoznaju korupciju i da dobro znaju da je definišu.
"Ono što je moj utisak je da možda u suštini ne poznaju sistem koji funkcioniše u oblasti borbe protiv korupcije. Uglavnom se pitanja odnose na slučajeve koji oni vide kroz medije, na neke afere, uzbičnjivače", smatra Miša Bojović iz "Transparentnost Srbija".
"Ja mogu da kažem da su ta deca izuzetno pozitivno prihvatila problematiku korupcije, da su svesni da je to rak rana društva i da su svesni da i sami treba nešto da odrade da bi se to smanjilo", kaže vođa projekta Prevencija i borba protiv korupcije Roman Prah.
Da bi se korupcija smanjila jedna od ključnih stvari je prevencija. Zbog toga, ističu stručnjaci, treba raditi na osmišljavanju efikasnih mehanizama koji bi mogli da preduprede problem koji tišti ne samo Srbiju, već i dve trećine zemalja.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.