Izvor: RTS, 16.Mar.2021, 11:55

Kakav je zadatak imala GSS na vežbi na Kopaoniku, o tome za RTS Dejan Jovanović

Pripadnik Gorske službe spasavanja, koji je učestvovao na antiterorističkoj vežbi sa pripadnicima MUP-a na Kopaoniku, podelio je za RTS svoje utiske.
Pripadnici Gorske službe spasavanja učestvovali su u združenoj antiterorističkoj vežbi sa pripadnicima Ministarstva unutrašnjih poslova, specijalne antiterorističke jedinice, helikopterske jedinice, žandarmerije kao i Policijske uprave Kraljevo.

Dejan Jovanović iz Gorske službe spasavanja, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << koji je bio na vežbi na Kopaoniku, kaže za RTS da su prvi put učestvovali i da je MUP uputio poziv toj službi.
Gorska služba je u ovoj vežbi učestvovala sa četiri spasilaca. "Naš zadatak je bio da nakon rešavanja talačke situacije pružimo pomoć povređenim osobama. Jedna grupa spasilaca je pružila pomoć povređenima, na motornim sankama, dok je drugi spasilac evakuisao povređenog na helikopteru, koji je iz jedinice MUP-a", rekao je Jovanović.
Prema njegovim rečima, ovo je značajno iskustvo i desilo se na poziv MUP-a. "Drago nam je da je MUP uputio poziv i nadam se da ćemo ubuduće sarađivati sa njima", istakao je Jovanović.
Kako kaže, pokrenuta je priča sa MUP-om i ubuduće će sarađivati sa njima i učestvovati na vežbama.
Oprema za spasavanjeJovanović je rekao da teže ka tome da zanavljaju opremu i da idu u korak sa trendovima. "Značio bi nam helikopter i zato sarađujemo sa MUP-om. Imamo jedan deo spasilaca koji se obučava za spasavanje helikopterom tako da će sarađivati sa helikopterskom jedinicom", kaže Jovanović.
Smatra da bi trebalo da se vežbe izvode što češće, bar jednom ili dva puta mesečno, da bi spasioci ostali u formi.
Jovanović kaže da je na Kopaoniku smanjen broj gostiju i poručio onima koji dolaze da budu pripremljeni za planinu, da imaju adekvatnu opremu i garderobu, jer se zbog nespremnosti povređuju i zbog toga Gorska služba ima posla.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.