Kada mere države za pomoć majkama stupaju na snagu?

Izvor: RTS, 21.Mar.2018, 09:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kada mere države za pomoć majkama stupaju na snagu?

Od prvog jula sve majke koje rode prvo dete dobijaće jednokratnu pomoć od 100.000 dinara, rekla je gostujući u Dnevniku RTS-a ministarka zadužena za populacionu politiku Slavica Đukić Dejanović. Finansijska pomoć majkama koje rode drugo, treće, četvrto dete važe od početka ove godine.
Mere koje je predsednik Aleksandar Vučić predstavio u subotu na konferenciji za medije imaju za cilj da podstaknu >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << rađanje i podignu standard porodice, rekla je ministarka Slavica Đukić Dejanović.

Za prvo dete majke će dobijati 100.000 dinara jednokratno, i ta mera će važiti od 1. jula, rekla je ministarka gostujući u Dnevniku RTS-a.
Za drugo dete majke će dobijati 10.000 dinara mesečno dve godine, za treće dete dobijaće se 12.500 dinara mesečno u toku deset godina, a za četvrto 18.000 dinara za 10 godina. Ta mera vlade važi za svu decu rođenu ove godine, odnosno od momenta stupanja na snagu Zakona o finansijskoj podršci porodici, krajem decembra, rekla je Đukić Dejanovićeva.
Ministarka je najavila da će se o trošku Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje finansirati i drugi pokušaj vantelesne oplodnje. Za to su, najpre, neophodne izmene zakonskih i podzakonskih akata.
"Brojka koja je zabrinjavajuća je da 600.000 parova nema decu, a mnogi od njih bi da se ostvare kao roditelji, pogotovo oni koji su već iz biomedicinski potpomognute oplodnje postali roditelji. Daće im se mogućnost da o trošku RFZO-a imaju i drugi pokušaj, odnosno da dobiju drugo dete", rekla je Đukić Dejanovićeva.
Značajna su finansijska sredstva, ali i znanje o reproduktivnom zdravlju, smatra ministarka.
"Opredelili smo se kao vlada za finansijske mere i mislim da je predsednik i kao predsednik Saveta za populacionu politiku, ali i kada je bio premijer, shvatio koliko je prosečna žena siromašna, i koliko dete ima pravo na neki optimalan standard – zato su te mere važne, ali nisu jedine. Treba više da se zna o reproduktivnom zdravlju, populacionoj politici, potreban je bolji kvalitet života svih, a pre svega ljudi u reproduktivnom periodu. Lokalna samouprava mora da preuzme deo aktivnosti na sebe i da radi u svakoj sredini, koja je specifična", navela je ministarka.
Zaposleni ne koriste zakonske mogućnosti 
Slavica Đukić Dejanović je rekla da su mislili da će morati da se rade normativne promene kada su počeli istraživanje na 128.000 zaposlenih. Međutim, shvatili su da ni zaposleni ni poslodavci ne koriste zakonske mogućnosti.
Kao primer tih mogućnosti navodi da do treće godine deteta jedan od roditelja ne može da radi popodnevnu ili noćnu smenu, ako za to ne da saglasnost, postoji mogućnost rada od kuće, da se ne radi puno radno vreme, da radno vreme ne mora biti fiksno, da se bira smena, posebno za roditelje koji imaju decu od sedam do 10 godina.
"Država će poslodavce stimulisati i podsticati da koriste zakonske olakšice za svoje zaposlene", rekla je Đukić Dejanovićeva.
Navela je da zakon ne poznaje razliku između privatnog i drugog poslodavca. "Zakon kaže da žena tokom trudničkog bolovanja i tokom odsustva zbog nege deteta ne može dobiti otkaz", rekla je ministarka i dodala da po povratku na posao za nju važe zakonske mere kao i za ostale zaposlene, ali da se mora raditi na podizanju socijalne odgovornosti poslodavaca.
Istakla je da Privredna komora pravi program za valorizovanje toga što se neki poslodavci korektno ponašaju.
Odluka o rađanju – suvereno pravo žene
Govoreći o abortusu, Đukić Dejanovićeva je rekla da svaka žena ima suvereno pravo da odluči kada će postati majka. Međutim, veliki broj žena zbog neadekvatne pomoći prilikom prekida trudnoće kasnije ne može da dobije decu.
Ministarka je ukazala da u Srbiji ima mnogo maloletničkih trudnoća i da je problem što se u porodicama i školama o tome ne priča. Potrebno je podići nivo rada na viši nivo, rekla je Đukić Dejanovićeva.
Kada je reč o rekonstrukciji vlade, Slavica Đukić Dejanović je navela da radi sasvim korektno i da ima korektnu saradnju sa svima. Očekuje, kaže, od kolega da iznose svoj stav, koji nije uvek isti, ali da treba da rade kao tim.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Od 1. jula roditeljima prvorođenih beba jednokratna pomoć

Izvor: NoviMagazin.rs, 21.Mar.2018

Ministarka zadužena za demografiju i populacionu politiku Slavica Đukić Dejanović izjavila je danas da će od 1. jula roditelji prvorođenih beba dobijati jednokratnu pomoć od 100.000 dinara...Ona je za Radio-televiziju Srbije kazala da će za roditelje drugog, trećeg i četvrtog deteta rođenog...

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Od 1. jula za prvo dete jednokratna pomoć 100.000 dinara

Izvor: BKTV News, 21.Mar.2018

Nove mere stupaju na snagu...Od 1. jula sve majke koje rode prvo dete dobijaće jednokratnu pomoć od 100.000 dinara, a finansijska pomoć majkama koje rode drugo, treće, četvrto dete važe od početka godine, rekla je danas ministarka zadužena za populacionu politiku Slavica Đukic Dejanović...Mere...

Nastavak na BKTV News...

Prijepolje – A šta ćemo sa nama, koji smo već rodili djecu? Nije pravedno… (VIDEO)

Izvor: SandzakPress.net, 21.Mar.2018

Majka koja rodi treće i četvrto dete imaće 30.000 dinara mesečno od države u periodu od 10 godina, rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić u svom obraćanju naciji, ističući da je to samo jedna od niza mera donetih u cilju popravljanja demografske slike Srbije. Za prvo dete majke će dobijati...

Nastavak na SandzakPress.net...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.