Izvor: RTS, 06.Feb.2022, 18:57

Kada će se skijaši ponovo sresti na Jelici

Planina Jelica dobro je poznato odredište planinara, a počela je i pripremna faza obnove skijališta u selu Riđage. Nekadašnja staza korišćena je pre četiri decenije, a inicijativa za njenu obnovu potekla je od meštana.
Kako se skijalo na nekadašnjoj stazi Velike Livade zabeležile su i kamere RTS-a davne 1982. Na stazu su dolazila uglavnom deca gde su i učila prve skijaške korake. Skijalište je radilo petnaestak godina nakon čega je zatvoreno.
>> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << />
Na okolnim brdima sneg se otopio, ali ga na Jelici još itekako ima. I to je jedan od razloga zašto je Nenad Milošević iz Riđaga pre devet godina dao inicijativu da se skijalište obnovi.
"Stariji meštani se sa setom sećaju tih dana, vojska je donosila čajeve, bio je razglas sa muzikom i ostajalo se do kasno uveče na stazi. To je bio zimski vikend izlet za mališane iz Čačka i okoline. I negde, vodeći se takvim pričama, mene je to nateralo da dam sve od sebe i da vidim šta je potrebno da se uradi kako bi se ski-lift reaktivirao", kaže Nenad Milošević.
Nenad je osmislio i predlog budućeg izgleda skijališta a uporno je svoje predloge slao i gradskoj upravi.
"Mi smo uradili tri-de render terena, u Hidrometeorološkom zavodu smo odradili prosečnu visinu snežnog pokrivača u prethodnih deset godina. To su bili bitni faktori koje sam ispitivao na putu da bih projekat predao gradskom rukovodstvu na dalje razmatranje", kaže Nenad. 
Nekadašnja ski-staza na najvišoj je tački sela i prepoznata je kao deo planine koji bi mogao da se razvija kao sportsko odredište. Zbog toga je Gradska uprava pristupila izradi plana detaljne regulacije za to područje.
"To je površina koja obuhvata blizu devet hektara. Nakon toga sledi pribavljanje u javnu svojinu tog zemljišta i čime će se stvoriti uslovi za izgradnju ski-staze. Smatram da će to biti velika stvar za Čačak. Kao što vidite, mi smo i raskrsnica svih puteva i mislim da će i ta ski-staza biti stvarno od važnosti za budući razvoj našeg grada", kaže Miloš Stevanić, pomoćnik gradonačelnika Čačka za mesne zajednice i infrastrukturu.
Kada će se na ovoj stazi opet sresti skijaši ostaje da se vidi nakon isteka roka za izradu plana detaljne regulacije, sredinom leta ove godine. Investicija nije velika, navode u gradskoj upravi, a najpre će se izgraditi staza i žičara za početnike.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Kada će se skijaši ponovo sresti na Jelici

Izvor: B92, 06.Feb.2022

Planina Jelica dobro je poznato odredište planinara, a počela je i pripremna faza obnove skijališta u selu Riđage. Nekadašnja staza korišćena je pre četiri decenije, a inicijativa za njenu obnovu potekla je od meštana.

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.