KRIVIČNI POSTUPAK USKORO U RUKAMA TUŽIOCA

Izvor: Kurir, 26.Sep.2010, 13:53   (ažurirano 02.Apr.2020.)

KRIVIČNI POSTUPAK USKORO U RUKAMA TUŽIOCA

BEOGRAD - Nacrt novog zakonika o krivičnom postupku, koji je raspravi u stručnoj javnosti, predviđa tužilačku istragu, umesto dosadašnje sudske istrage, i uvodi značajne novine i izmene u krivično procesno pravo Srbije, koje će ga učitini bržim i efikasnijim.

"Novine u zakoniku daju u ruke javnom tužiocu ono što je sada u rukama istražnog sudije, da bi se krivični postupak učinio što efikasnijim", izjavio je član radne grupe za izradu Nacrta novog ZKP-a Goran Ilić. >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir <<

Pored toga, okrivljeni koji je ranije dobijao status svedoka saradnika i bivao oslobođen krivičnog gonjenja, prema novim rešenjima biće okrivljeni do kraja krivičnog postupka i moći će da mu se izrekne kazna isključivo prema sporazumu i nagodbi koje postigne sa tužilaštvom.

Prema novinama iz Nacrta ZKP-a policija više neće moći da odredi takozvano "policijsko zadržavanje" od 48 sati bez saglasnosti tužioca, a uvešće se obavezno preispitivanje optužnice na ročištu pred trojicom sudija, dodao je on.

Uvodi se još jedan vanredni pravni lek - zahtev za zaštitu zakonitosti -koji će moći da podnese i branilac pravosnažno osuđenog lica, a skraćeni postupci biće mogući i za krivična dela kažnjiva do osam godina zatvora.

Ilić, profesor Pravnog fakulteta u Beogradu i sudija Ustavnog suda Srbije objasnio je tok krivičnog postupka i ukazao na značajne novine.

Javni tužilac će rukovoditi krivičnim postupkom, ali će za određene mere i radnje, kao što su određivanje i produženje pritvora, zatim pretres stana, morati da dobije odobrenje sudije za prethodni postupak, koji će, umesto sadašnjeg istražnog sudije, preuzeti ulogu kontrolora poštovanja prava i sloboda", naglasio je Ilić.

Prema njegovim rečima, dominacija javnog tužioca ogledaće se i u tome da će policija tokom postupanja biti neposredno pod njegovim nadzorom, kada je u pitanju pretkrivični postupak, prikupljanje dokaza, a naročito "policijsko zadržavanje".

Policija će tako moći da zadrži osumnjičenog u roku od 48 sati samo uz odobrenje javnog tužioca ukoliko on već nije odredio zadržavanje, a na rešenje o zadržavanju odbrana ulože da žalbu sudiji za prethodni postupak, kazao je profesor.

Tokom istrage rukovodi tužilac i uz pomoć policije pribavlja dokaze, a po njenom završetku, ukoliko proceni da ima dovoljno dokaza tužilac može da podigne optužnicu.

"Optužnica je akt koji iznosi predmet pred sud, a jedna od novina je da se ona obavezno preispituje kako bi se utvrdilo ima li mesta suđenju ili ne i to pred većem od trojice sudija na ročištu, kome prisustvuju javni tužilac, okrivljeni i njegov branilac", istakao je Ilić.

Nastavak na Kurir...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Krivični postupak uskoro u rukama tužioca

Izvor: S media, 26.Sep.2010

Nacrt novog zakonika o krivičnom postupku, koji je raspravi u stručnoj javnosti, predvidja tužilačku istragu, umesto dosadašnje sudske istrage, i uvodi značajne novine i izmene u krivično procesno pravo Srbije, koje će ga učitini bržim i efikasnijim..."Novine u zakoniku daju u ruke javnom tužiocu...

Nastavak na S media...

Nacrt novog zakonika o krivičnom postupku predviđa tužilačku istragu

Izvor: Glas javnosti, 27.Sep.2010, 07:01

BEOGRAD - Nacrt novog zakonika o krivičnom postupku, koji je raspravi u stručnoj javnosti, predviđa tužilačku istragu, umesto dosadašnje sudske istrage, i uvodi značajne novine i izmene u krivično procesno pravo Srbije, koje će ga učitini bržim i efikasnijim..."Novine u zakoniku daju u ruke...

Nastavak na Glas javnosti...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.