Jura demantova optužbe Sloge

Izvor: B92, 22.Feb.2011, 23:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Jura" demantova optužbe "Sloge"

Beograd -- Korporacija Jura najoštrije je demantovala optužbe za psihičko, fizičko i seksualno zlostavljanje zaposlenih, koje je izneo sindikat "Sloga".

Rukovodstvo kompanije tvrdi da se zakoni Srbije u potpunosti poštuju, međutim, pojedini bivši radnici "Jure" kažu da to nije istina.

Dvadesetšestogodišnji Kragujevčanin koji je želeo da ostane anoniman iz straha da bi ovakvim istupanjima mogao da ugrozi buduće šanse za zaposlenje bio je u prvoj grupi radnika koje >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << je zaposlila račanska "Jura".

Iako je ubrzo nakon potpisivanja ugovora, zahvaljujući tome što govori engleski jezik, postavljen na mesto lidera, nije se dugo zadržao u ovoj kompaniji. Tvrdi da je zbog nesporazuma dobio udarac u leđa, a potom i otkaz.

I dok naš sagovornik navodi da radnici "Jure" sa kojima je još uvek u kontaktu tvrde da su izloženi pretnjama i mobingu, predsednica opštine Rača Dragana Živanović kaže da se njoj niko od zaposlenih nije obraćao.

Prema njenim rečima, poslovanje ovakve kompanije u Rači značajno je za tu opštinu, a ukoliko ima problema, treba da ih reše poslodavac i zaposleni.

Podsetimo, predstavnici sindikata "Sloga" optužili su juče poslovodstvo „Jura korporacije" za psihičko, fizičko i seksualno zlostavljanje zaposlenih od kojih su 80 odsto žene. Sindikalci su, između ostalog, naveli da su žene radile na temperaturi i do 57 stepeni bez vode, zbog čega su padale u nesvest, kao i da su svi zaposleni radnici prijavljeni sa završenom osnovnom školom.

Sindikat „Sloga" čijih je šest članova u "Juri" dobilo otkaz, od kojih je, kako kažu, inspekcija dvoje vratila na posao, najavilo je proteste ispred fabrike u Rači i Ambasade Južne Koreje.

U Ministarstvu rada za B92 kažu da nisu slali inspekciju u fabriku Jura, jer im nije stigao nikakav zahtev. Oni ističu da postupaju samo po prijavama i zahtevima, jer ne mogu samoinicijativno da proveravaju ko je od radnika doživeo mobing i seksualno uznemiravanje. Od Inspektorata za rad još nismo dobili odgovor da li će poslati inspekciju da proveri navode radnika o zlostavljanju.
Pogledaj vesti o: Kragujevac

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.