Izvor: RTS, 04.Dec.2021, 15:10

Joanikije: Patrijarha nisu razumeli, motkama se ne može postići ništa dobro

Mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije rekao je u intervjuu Novostima da je patrijarh napadnut zbog izjave povodom početka Božićnog posta gde je pozvao narod da se ne tuče po ulicama. "Šta će drugo da kaže srpski patrijarh kad vidi svoju duhovnu decu da se tuku pesnicama, motkama i kamenicama i jedni drugima razbijaju glave, nego da sa očinskim bolom u duši pozove sve koji to čine da se ne biju nego da čuvaju jedni druge", kaže mitropolit Joanikije. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<
Mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije je komentarisao uvrede na račun patrijarha Porfirija, nakon izjave povodom početka Božićnog posta gde je pozvao narod da se ne tuče na ulicama.

"Šta će drugo da kaže srpski patrijarh kad vidi svoju duhovnu decu da se tuku pesnicama, motkama i kamenicama i jedni drugima razbijaju glave, nego da sa očinskim bolom u duši pozove sve koji to čine da se ne biju nego da čuvaju jedni druge. Nije mi jasno kome smetaju blage reči Njegove Svetosti: Svako je svakome potreban, ne možemo jedni bez drugih, a onda poziva na mir i dvojednu ljubav prema Bogu i prema bližnjem, što znači (na ljubav) prema svakom čoveku. Ako nekome smetaju ovde navedene Patrijarhove jevanđelske i očinske reči, onda taj treba da se zabrine za svoje duhovno stanje i zdravlje", rekao je mitropolit Joanikije za Novosti.
Na konstataciju novinara da su slične uvrede doživljavali patrijarh Irinej, pa i patrijarh Pavle, mitropolit je rekao da se iz sadašnjih napada na patrijarha vidi da ga pojedinci nisu razumeli ili nisu hteli da ga razumeju - da je on sve verne pozvao na put slobode:
"Da prevaziđemo sebičnost i isključivost i da se svako nauči pružati pravo i prostor drugome 'da izražavajući svoju slobodu i svoje darove i sposobnosti, na miran, civilizovan i demokratski način doprinese dobru po svim pitanjima od opšteg značaja kako za sadašnjost, tako i za budućnost naroda i države'. On ovim rečima zastupa najširu slobodu ličnosti, svakoga ko želi da se bori za dobro svog naroda i ujedno naznačuje na koji način se to dobro može postići."
Patrijarh Porfirije, kaže mitropolit, upozorava da se motkama i kamenicama ne može postići ništa dobro, "kao što je davno rekao naš narod - da zlo dobra doneti neće".
"Onima koji su pre trideset godina nasred Terazija izvređali patrijarha Pavla trebalo je dosta vremena da se za to pokaju, a ovima koji sada neosnovano prozivaju patrijarha Porfirija trebaće vremena da shvate širinu njegove misli i dubinu njegove brige i ljubavi za povereni mu narod", navodi Joanikije.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.