Jelenini „magnetni” dlanovi

Izvor: Politika, 22.Nov.2008, 00:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Jelenini „magnetni” dlanovi

Kada joj je bilo pet godina, Jelena Momčilov iz Željuše kod Dimitrovgrada sasvim slučajno je otkrila da ima neobičnu sposobnost, o kojoj stručnjaci još nisu dali konačan sud

Pirot – Osmogodišnja Jelena Momčilov iz Željuše kod Dimitrovgrada i nije tako obična devojčica kako se na prvi pogled čini. Odličan je đak, obožava engleski, voli da čita i da uči razbrajalice. A kad joj je bilo pet godina, sasvim slučajno, otkrila je da ima neobičnu sposobnost, >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << zbog koje je tada dospela i u medije, a o kojoj stručnjaci još nisu dali konačan sud. Danas, tri godine kasnije, Jelena se živo seća kako je sve počelo:

– Gledala sam na televiziji neku emisiju, prikazivali su jednu devojčicu koja je dlanom podizala metalni novčić, kao da ga je nečim zalepila za ruku. Bilo mi je zanimljivo pa sam probala i ja sa upaljačem... i – zalepio se. Priznajem, malo sam se uplašila – priča nam Jelena, a to je tek bio početak iznenađenja. Kasnije, uvidela je da može da, kao magnetom, dlanom podigne metalnu kutlaču, a jednom joj je uspelo da isto učini i sa stoličicom, teškom gotovo pola kilograma!

Svoje sposobnosti je najpre poverila ocu. A majci je, kada je čula i videla – pozlilo...

Jelenina majka Slavica je i danas zabrinuta za zdravlje svog deteta, iako je u međuvremenu dobila uveravanja da se ne radi ni o kakvom oboljenju. Ne može da zaboravi trenutak kada je videla kako Jelena na dlanove lepi upaljače, viljuške i kašike, mobilne telefone...

– Ponekad se noću dešava da osećam kako njeno telo isijava toplotu. Priđem i pipnem je, ali na dodir ne osećam da je vruća – objašnjava Slavica i dodaje da još od prvih priloga u medijima o Jeleni, mnogi zovu i traže da im njena ćerka svojim „moćima” pomogne da pobede ovu ili onu bolest, ali da ona nikome ne dozvoljava da im dođe u kuću i uznemirava Jelenu.

Za neobične sposobnosti devojčice iz Željuše zainteresovao se i profesor Pavle Premović, sa katedre za hemiju niškog Prirodno-matematičkog fakulteta. Ubrzo je obavio testiranje, uz savete svog prijatelja, profesora psihologije sa Univerziteta u Merilendu. Kolega iz Amerike je potvrdio da, ukoliko se na dete ne vrši psihički pritisak, Jeleni njene neobične sposobnosti ni na koji način neće smetati u razvoju.

– Ona može da dlanovima privlači i drži metalne i drvene predmeta težine do 300 grama. Onda sam joj šake prekrio talkom i uvideo da se aktivni centri prostiru čitavom površinom dlanova. Takođe, elektromagnetnim testovima utvrdio sam da nema anomalija – rekao je za „Politiku" profesor Premović uz napomenu da su potrebna dodatna ispitivanja da bi se utvrdilo da li postoji biomagnetizam, odnosno, kako se to uobičajeno zove, bioenergija. S obzirom na to da je Jelena pre nego što je otkrila moć svojih dlanova bila bolesna, postoji i pretpostavka da je možda došlo do poremećaja u funkcionisanju lojnih žlezda na dlanovima, koje stvaraju lepljivu organsku materiju koja u stvari lepi predmete. Profesor Premović kaže da sumnja u tu teoriju, s obzirom na težinu privučenih predmeta, i dodaje da mu je poznato da u Srbiji postoji još jedna devojčica slična Jeleni, kao i da i u Makedoniji živi osoba sa „magnetima” u dlanovima.

Jelenini vršnjaci su se već navikli na njeno „umeće" i često je mole da im nešto od toga izvede, ali je ona skromna i retko kad im učini po volji.

M. Penčić

[objavljeno: 22/11/2008]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.