Jelena se oporavlja posle transplantacije i naredna želja joj je beba

Izvor: RTS, 26.Jan.2020, 22:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Jelena se oporavlja posle transplantacije i naredna želja joj je beba

Prošle godine bilo je petmaest saglasnosti porodica za transplantaciju, od početka ove godine već tri "da" i 12 spasenih i produženih života. Protekle nedelje urađene su dve transplantacije bubrega. Oporavljaju se Ljubiša i Jelena, koja ima posebnu želju.
U nedelji za nama urađene su dve transplantacije bubrega. Pacijenti su dobro, ali nisu hteli pred kamere. Ljubiša, kome je presađena jetra, rekao >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << nam je da se dobro oporavlja.

Ljubiša Tasić iz Smedereva, koji ima 38 godina, kaže da je 30 dana čekao na jetru i da je bio kod prijatelja kada mu je javljeno da imaju jetru za njega. Rekao je da ga kod kuće čekaju dva sina, supruga, braća i sestre.
U Urgentnom centru oporavlja se i Jelena Belić kojoj je transplantacija jetre urađena 11. januara. Bila je godinu dana na listi, a njenu jetru uništila joj je autoimuna bolest.
Ljudima poručuje da doniraju organe.
"Znamo koliko je to plemenit i human čin, prosto ne postoje reči da vam objasnim kolika je sreća i kolika je nada svih nas kada dobijemo novi organ za nov život, novi početak", kaže Belićeva.
Njena želja i plan za budućnost je beba, kako kaže – mali Radovan za početak. 
A upravo je Urgentni centar mesto gde znaju koliko je tanka linija između zdravlja i bolesti, života i smrti.
Nataša Petrović, šef anestezije u Timu za transplantaciju jetre Urgentnog centra kaže da je ključno da svi nastavimo sa svojim misionarskim radom. Ona se nada da ćemo malo po malo, promeniti svest ljudi.
"I bolest i smrt su deo našeg posla, i deo svačijeg života. Nekako moramo naći nadu u celoj priči", dodaje doktorka Nataša Petrović.
U ovom trenutku na transplantaciju bubrega, jetre, srca, rožnjače u Srbiji čeka oko 2.000 ljudi odraslih i dece.
Statistika kaže, a to dokazuje i realnost života, da je veća verovatnoća da nam tokom života zatreba transplantacija nego da budemo davalac organa.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.